Egy szakértő szerint az áramlatokról készült műholdas felvételekkel azonosítani lehetne a katasztrófa helyét

Elsodródhattak a Déli egyenlítői áramlattal Ausztráliától Réunion szigetéig a Malaysia Airlines maláj légitársaság M370-es járatának roncsai, és az áramlatról készült műholdas felvételek segítségével gyorsan azonosítható lenne a szerencsétlenség színhelye – mondta az AFP francia hírügynökségnek Joël Sudre, a francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CRNS) óceánkutató mérnöke.

    A Boeing 777 típusú repülőgép 2014. március 8-án tűnt el nyomtalanul, egy órával azután, hogy 239 emberrel a fedélzetén Pekingbe tartva Kuala Lumpurban felszállt.
    Arra a kérdésre, hogy az óceáni áramlatok elsodorhatták-e a gép roncsait Malajziától egészen a Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni Réunion szigetéig, a szakértő úgy vélekedett: nagy az esélye annak, hogy a Réunionnál talált roncs valóban a Malaysia Airlines gépének darabja. A Déli egyenlítői áramlat sodorhatta el, amely a szerencsétlenség esetleges színhelye, az Ausztrália és Indonézia között övezetből indul. A keleti irányból nyugat felé folyó meleg áramlat Madagaszkárnál végződik. A roncs megtalálásáig eltelt idő nagyjából elegendő ahhoz, hogy a roncs akár Ausztráliából is Réunionra érkezzen az áramlatokkal.
    Joël Sudre elmondta, hogy a gép lezuhanásától mostanáig az áramlatokról készült műholdas felvételek segítségével lehetséges lesz meghatározni a baleset helyszínét. A műholdas felvételek segítségével készült, időben visszafelé lejátszott szimulációk segítségével meg lehet tudni, honnan érkezett a roncs. A vizsgálandó terület elég nagy, mert az áramlatok hevesek, de minél pontosabbak a becslések, annál jobban lehet meghatározni ezt a zónát.
    A roncs nem a mélyben, hanem a felszínen sodródott, ezért bukkantak rá a tengerparton, és ezért tapadtak rá kagylók. Ha a roncs a mély áramlatokkal sodródott volna, biztosan nem emelkedett volna a felszínre, és az útvonalát is nehezebb lenne megállapítani. A mély áramlatok műholdfelvételeken ugyanis nem láthatók. Jelen esetben a műholdas felvételek elegendőek a katasztrófa színhelyének megállapításához, ami csak néhány napot vesz igénybe.
    A szakértő úgy vélte, biztosan érkeznek más roncsok ide vagy a környező szigetekre, mint ahogyan fukusimai romok is érkeztek Hawaii szigeteire 2011-ben a földrengés kiváltotta szökőár megrongálta fukusimai atomerőműből több millió tonnányi hulladék érkezett Hawaiira. Akkor is ugyanez a jelenség működött: az áramlatok elsodorják a roncsokat, és kell valamennyi idő, amíg egy napon valahová megérkeznek – mondta a szakértő.

Forrás:MTI