Egy katasztrófa hosszú árnyéka Bécsben

Gerd Ludwig két évtizeden átívelő csernobili képriportját mutatja be 2014. május 14-től a bécsi Természettudományi Múzeum. A National Geografic fotóriportere munkáival a szenvedésükben magukra hagyott és elfeledett embereknek szeretne hangot adni.

A mai Ukrajna területén 1986-ban bekövetkezett baleset a legsúlyosabb és leghosszabb hatású katasztrófák közé tartozik az atomenergia felhasználásának történetében. Gerd Ludwig, a National Geografic munkatársa 1993 óta fotózza Csernobilban az elhagyott épületeket és a reményvesztett embereket. A pusztítás mértéke még 28 évvel a katasztrófa után is felmérhetetlen. Tragikus és elgondolkodtató képeiből május 14-től a bécsi Természettudományi Múzeumban látható egy válogatás.

Entombing the radiation, a brick wall blocks the entrance to the control room of reactor #4 where the fatal mistake occurred. It created a safer passage for workers who have to walk through the area.

Background Info:
After the Chernobyl Nuclear accident, a concrete and steel encasement, the so-called sarcophagus, was hastily erected to contain the radioactive remnants inside the failed reactor. Only intended to be temporary, it is leaky and structurally unsound. Scientists agree that it will ultimately give way, shaking loose enough radioactivity to cause a second disaster of even greater magnitude.

Az Amerikában élő német származású fotóriporter munkásságának középpontjában a szovjet utódállamok átalakulása áll. Ezen belül mélyrehatóan foglalkozik a csernobili katasztrófa hatásának dokumentálásával. „A nyugati fotóriporterek közül én jutottam be legmesszebb a reaktorba. Olyan helyiségekben is voltam, ahol tényleg csak másodpercekre engedélyezték a tartózkodást.“ – meséli Ludwig egy az ORF-nek adott interjúban. „Fotóimmal a szenvedésükben magukra hagyott és elfeledett embereknek szeretnék hangot adni és emlékeztetni a világot arra, hogy egy a Csernobilban vagy Fukusimában történtekhez hasonló katasztrófa veszélye az atomenergia mellett mindenkor fennáll.“ A kiállítással egyidőben megjelenő Csernobil hosszú árnyéka című albumának előszavában Mihail Gorbacsov emlékezik vissza a szerencsétlenségre.

A radioaktív szennyezés több mint 100.000 km2-t érintett. A sugárszennyezett területeken negyedmillió embernek kellett örökre elhagyni az otthonát. „Gerd Ludwig két évtizeden átívelő izgalmas képriportja a csernobili tiltott zónából elénk tárja, hogyan talál lassan ismét egymásra ember és természet egy katasztrófasúlytott területen.“ – mondja Christian Köberl, a múzeum igazgatója. „Csernobil olyan esemény mementója, melyről csak remélni tudjuk, hogy nem történik meg újra, de egyben arra is érdekes példa, hogyan regenerálódik a természet.“

2014. május 14-én az érdeklődők egy a témával kapcsolatos szakértői kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek, melyen többek között Dr. Helmuth Böck, a Bécsi Egyetem kutatóreaktorának egykori vezetője, Dr. Walter Kutschera, az egyetem Izotópkutató és Magfizika Tanszékének egykori vezetője, valamint Dr. Edmund Lengfelder, a müncheni Otto Hug Sugárintézet munkatársa elemzik a történteket.

Jelentkezés a kerekasztal-beszélgetésre: anmeldung@nhm-wien.ac.at

Csernobil hosszú árnyéka (Der lange Schatten von Tschernobyl)

2014. május 14. – szeptember 1.

Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum Wien)

1010 Bécs, Maria-Theresien-Platz

www.nhm-wien.ac.at