Egy ideális világ bemutatására törekszik az idén hétéves Bánkitó Fesztivál

Egy ideális világot szeretne bemutatni az idén hetedik születésnapját ünneplő Bánkitó Fesztivál, amely a gazdag zenei kínálaton túl mintegy harminc civil szervezet programjaival és tucatnyi színházi előadással várja az érdeklődőket július 16. és 18. között.

    “Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok olyan társadalmi probléma és kihívás van Magyarországon, amelyekkel az embereknek, a fiataloknak érdemes lenne foglalkozni” – mondta Schönberger Ádám fesztiváligazgató az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Mint hozzátette, a szervezők célja egy olyan informális közeg megteremtése, amely lehetőséget ad az embereknek, hogy interaktív formában vegyenek részt olyan társadalmi problémákkal kapcsolatos vitákban, amelyekkel egyébként nem foglalkoznának év közben.
A fesztiváligazgató szerint már a kezdetektől fogva annak bemutatására törekednek, hogy milyen lehetne Magyarország egy ideális állapotában. Ennek jegyében vannak jelen a civil szervezetek – idén több mint harminc – és közösségek is a fesztiválon, amelynek idei közreműködői között van a Kettős Mérce, a Budapest Pride, a Játszóház Projekt, a Magyarhangya, a Migráns Szolidaritás Csoport, a Romakép Műhely és a Transparency International Magyarország.
Idén hat zenei színpad, illetve egy hetedik stégszínpad is várja az érdeklődőket: utóbbin a fellépő nagyzenekarok egyes tagjaival lehet majd találkozni. Mint Schönberger Ádám hangsúlyozta, a zenei program összeállításakor arra törekedtek, hogy olyan új és érdekes zenekarokat is meghívjanak, amelyeket különböző fórumokról már ismer a közönség, de a nagy fesztiválok megszokott menetébe nehezebben tudnak bekerülni.
Az idei fellépők között lesz az északi színpadon és a tószínpadon a Képzelt Város, Antonia Vai, a VAN filmzenekar, a Péterfy Bori & Love Band, a Mary PopKids, a Sena Live Band, a Margaret Island, a Jónás Vera Experiment, az Akkezdet Phiai, a Middlemist Red, a Bohemian Betyars, a Riddim Colony, Szabó Benedek és a Galaxisok, a Fran Palermo és a Puszi.
 A fesztiváligazgató szerint idén nagyon gazdag színházi kínálattal, egy komplett színházi minifesztivállal várják az érdeklődőket. A Bánkitó Színházi Fesztivál repertoárjában többek közt független alkotóműhelyek – köztük a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes és a Szputnyik Hajózási Társaság – kifejezetten a Bánkitóra készített és a fesztivál tematikájához szabott előadásait láthatják a nézők.

Forrás:MTI