Egy falunyi ember fagyott meg Orbánék alatt!

Több mint 1200, vagyis egy falunyi ember fagyott meg, amióta a Fidesz kormányoz, ezért az MSZP egy Fagyhalál Elleni Alap létrehozását kezdeményezi – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán alelnök, a párt frakcióvezető-helyettese. Mint mondta, nagy tévedés, hogy a kihűlés a hajléktalanokat veszélyezteti, mivel az áldozatok többsége otthon, a négy fal között veszíti életét. Az áldozatok száma egyébként sokkal nagyobb is lehet, hiszen sok olyan haláleset van, amit közvetetten szintén a hideg okoz, ám ezek meg sem jelennek a statisztikákban.

A politikus már hatodszorra kezdeményezi a Fagyhalál Elleni Alap létrehozását, de korábbi, erre vonatkozó törvényjavaslatait a Fidesz frakció még csak napirendre sem volt hajlandó venni.

Pedig a helyzet drámai. Csak az utóbbi két hónap alatt 90 ember fagyott meg, többségük a saját fűtetlen lakásában. Lukács Zoltán szerint mondhat bármit az Orbán-kormány a rezsicsökkentésről, a tények azt mutatják, hogy ma kétszer annyian tartoznak közüzemi díjakkal, mint öt évvel ezelőtt, a közüzemi díjtartozások összege pedig duplája annak, mint amennyi 2009-ben volt. Mivel az idei tél kezdetén 73 ezer háztartás volt kikapcsolva valamilyen közüzemi szolgáltatásból díjtartozás miatt, a politikus szerint ez azt jelzi, hogy több ezer ember is életveszélyben lehet.

Az MSZP ezért most ismét, immár hatodszor benyújtja azt a törvényjavaslatát, amelyben egy Fagyhalál Elleni Alap létrehozását kezdeményezi. Ennek elsődleges bevételi forrása az állami tulajdonú energetikai társaságok éves adózott eredményének 50%-a lenne. Magyarul: minden többségi állami tulajdonú energetikai cég adózás utáni nyeresége felerészben ebbe az alapba folyna.

Lukács Zoltán elmondta: támogatásban részesülhetne mindenki, akinek bejelentett lakása van és a családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a minimálbér nettó összegét. Ugyancsak támogatásra jogosultak a védett fogyasztók is.

A támogatások összege negyedévente 20 ezer és 50 ezer forint között lenne. Különleges esetben ez felmehet 100 ezer forintra is. A támogatásra való jogosultságot az önkormányzatok állapítanák meg. Az energetikai költségek finanszírozásán kívül a támogatások körébe tartozik még a szolgáltatásba való visszakapcsolás, illetve az előre fizetős mérők felszerelésének költsége és havi feltöltésének támogatása is.

Az MSZP alelnöke szerint a Fagyhalál Elleni Alap elsősorban azokon segítene, akiknek a rezsicsökkentés nem jelent semmilyen segítséget. Ők azok az emberek, akik fával, szénnel, brikettel vagy mással fűtenek, illetve akiknél korábban kikapcsolták a vezetékes energiaszolgáltatást, vagy ez a veszély fenyegeti őket, mert nem képesek fizetni a számláikat.

A politikus úgy véli, ha a többségben állami tulajdonú energetikai cégek jól működnek, számításaik szerint a következő fűtési szezonokban akár több tízmilliárd forintos támogatás is összejöhet – nagymértékben csökkentve ezzel a fagyhalálok számát.

„Ez nem pártpolitika. Évente több száz ember élete a tét. Nem engedhetjük meg, hogy 2018-ig újabb 1200 ember, vagy még több haljon meg a hideg miatt” – hívta fel a figyelmet Lukács Zoltán, kijelentve: az MSZP soha nem fog belenyugodni abba, hogy emberek százai a saját lakásukban kihűljenek, meghaljanak.

„Amennyiben a kormánypártok nem lesznek partnerek ennek az alapnak a létrehozásában, mostantól minden fagyhalál az ő felelősségük, minden otthonában kihűlt ember az ő lelkiismeretüket terheli” – zárta sajtótájékoztatóját Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke