Egy emlékezetes fénykép a Hadik Kávéházból: Csukás Istvánnal!

„Ej, szilaj s kemény az élet, / vad ritmusa, szívem, gyönyörű dobszó! / Arcomat tartom üvegszilánkos szélnek, / torkomat fojtja érte a szó!” Februári capriccio című versének néhány sorával, és egy különleges, már-már elfeledett képpel búcsúzik az Újnyugat Irodalmi Kör Csukás Istvántól, a Nemzet Művészétől a Nyugat Plusz és a Törzsasztal Facebook-oldalán.

03 Csoportkép Hadik Kávéház (1)

A Kossuth-díjas költő, író, olyan hallhatatlan mesehősök atyja, mint Süsü, a sárkány, Pom Pom, vagy A legkisebb Ugrifüles, megjelent a rangos irodalmi lap hasábjain is: Hungária egyetem címmel írt prózája, amely egyedi módon idézte fel az egykori Hungária Kávéház atmoszféráját, a Szabó Zoltán Attila szerkesztette Legendák színháza-előadásokon máig része a repertoárnak. A humoros, múltidéző művet Kálloy Molnár Pétertől, Zöld Csabától, Ujréti Lászlótól is hallhatta már a nagyérdemű – a József Attila Színházban éppúgy, mint a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban.

A fotót „az együtt eltöltött tartalmas, olykor önfeledt mókában bővelkedő órákra emlékezve” tett közzé ismét az Újnyugat Irodalmi Kör. A fényképet, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) könyvtára is gyűjteményében tudhat, 2011 januárjában, a Magyar kultúra napja tiszteletére készítette a Nyugat Ma fotóriportere.

Az eseményről tudósító orgánumok – így a Metro, a Hadik-blog, vagy a Népszabadság – kiemelték: „a képen látható művészek, szerzők, szerkesztők és mecénások az ősök Hadik kávéházbeli festménye előtt álltak össze.” Az immár kincset érő felvételen – Csukás István (1936-2020) társaságában – a 2015-ben elhunyt Czeizel Endre, a 2017-ben eltávozott Konyári János (a lap társalapítója) is felfedezhető.

A kortárs szerzők közül a csoportképen – mások mellett – Horváth Orsolya, Bolemant László, Petőcz András, Tamás Menyhért, Szabó Zoltán Attila, Váczy András, Horváth Gábor Miklós, Tamás Menyhért és Kertész Ákos szerepel.

 

J.Cs.

Fotó: Diósi Imre, Nyugat Ma (Újnyugat-archívum)