Égési sérült gyermekek ellátását támogatja az UniCredit

Világszínvonalú kötszerek beszerzéséhez nyújt segítséget az UniCredit Bank a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálatnak. Az égési sérülések okozta fájdalmakat gyorsan és hatékonyan csökkentő kötszerek nagyon drágák, de a mintegy másfél millió forintos adomány a Szolgálat egy évi szükségletét fedezi.

Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

 

 

Az égési sérülés az egyik legfájdalmasabb baleset, amit, ha nem kezelnek azonnal szakszerűen, hosszas szenvedést és maradandó nyomokat okoz. A gyermekek a leginkább érintettek az efféle sérülésekben, leggyakrabban háztartási balesetek következtében égnek meg: leforrázzák magukat, vagy megérintik a forró edényeket, tűzhelyeket. A sebek ellátásában hatékonyan segít a világszínvonalú, steril géllel bevont, oldott fájdalomcsillapítót tartalmazó kötszer, ami egyszerre hűti és védi az égett területet a kiszáradástól. Ezzel csökkenti a sérült gyermekek fájdalmait is.

 

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány Gyermekrohamkocsiját és gyermek-mentőorvosi kocsijait évente több mint háromezer esethez riasztják. A mentések 3-4 százalékát az égési sérült kisgyermekek ellátása teszi ki. A sokszor életveszélyes állapotban lévő gyermekek helyszíni ellátása, illetve szállítása egyaránt komoly felszerelést igényel. Az olyan életmentő műszereken túl, mint a lélegeztető gép, a defibrillátor, vagy a vérgáz analizátor, számos egyéb felszerelésnek is folyamatosan ott kell lennie a Gyermekrohamkocsin, így például a legmodernebb színvonalat képviselő Water-Jel égési kötszernek is. Ez a gyógyító és fájdalomcsillapító eszköz meglehetősen drága, ezért a banki adomány nagyon sok gyermeknek hozhat megkönnyebbülést a legválságosabb pillanatokban.

“Az UniCredites adományból az Alapítványnak több mint 1 évre elegendő speciális égési kötszer beszerzésére nyílik lehetősége. Ez több mint száz égési sérült gyermek első, helyszíni ellátásában jelent pótolhatatlan segítséget, és biztosítja számukra a gyors és hatékony helyszíni ellátást.” – mondta Dr. Goschler Ádám, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója.

 

Az Alapítvány az Országos Mentőszolgálattal szoros együttműködésben dolgozik annak érdekében, hogy minél több kisgyermekhez jusson el időben a segítség. A budapesti Gyermekrohamkocsin 24, Miskolcon 8, Debrecenben pedig 7 gyermekintenzív terápiában jártas orvos teljesít szolgálatot. Az Alapítvány munkáját további 23 mentőápoló és mentő gépkocsivezető segíti.

„Ahogyan a bankszakmában, úgy még inkább az egészségügyi ellátásban is óriási segítséget jelenthet egy-egy kritikus helyzet megoldásakor a naprakész szaktudás mellett a legmodernebb megoldások alkalmazása – nyilatkozta Smid Beáta ügyvezető igazgató, az UniCredit Bank kommunikációs vezetője – különösen igaz ez, ha gyerekek gyógyításáról van szó, ezért döntöttek a kollégáink az alapítvány munkájának támogatásáról.