ÉFOSZ: nem példanélküli a Danone üzembezárása

A Danone üzembezárása nem példanélküli – kommentálta Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke az Agrárszektor.hu hírét, miszerint a múlt hónapban véglegesen leállította a termelést a budapesti székhelyű Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium még tavaly programot indított a létszámcsökkentésben érintett személyek azonnali elhelyezésének segítésére.

    Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére aláhúzta: az elmúlt évtizedben több nemzetközi cég döntött úgy, hogy telephely-racionalizálást, termelés-koncentrációt hajt végre a kelet-közép európai régióban és ennek során a magyarországi üzemét bezárja. Szinte minden jelentős élelmiszeripari alágazatban volt erre példa a konzervipartól a húsiparig.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére azt közölte a Danone-üggyel kapcsolatban, hogy a tárca 2014-ben programot indított a világpiaci értékesítési problémák miatt a magyarországi vállalatoknál létszámcsökkentésben érintett személyek azonnali elhelyezésének segítésére.
    Ennek eredményeképpen a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. létszámcsökkentési szándékának bejelentésekor az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel (OFA) azonnal felvette a kapcsolatot a céggel és 2014. július 17-én együttműködési megállapodást kötöttek.
    A programban a gyár 124 dolgozója vett részt. Számukra a cél új munkahely találása, valamint olyan képzések támogatása, amelyek az elhelyezkedést segítik. 10-féle képzésben összesen 75 fő vett részt. Ezen intézkedések eredményeként a Danone elbocsátott dolgozóinak 80 százaléka már megtalálta új munkahelyét.
    Az MTI korábban megírta: a Danone budapesti gyárának bezárását tavaly júniusban jelentette be. Indoklása szerint ugyanis a magyar üzem kapacitáskihasználtsága olyan kritikusan alacsony volt, ami hosszú távon már nem volt fenntartható. Ezért a vállalat úgy határozott, hogy fokozatosan csökkenti, az idei év második felére pedig beszünteti a budapesti gyártást. A Danone 1991 óta van jelen Magyarországon, a Danone Tejtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. mostani formájában 1994-ben kezdte meg működését.
    Éder Tamás hozzátette: noha az üzembezárások pontos hátterét nem ismeri, a döntésekben szerepet játszhatott az, hogy a magyar fejlesztés- és támogatáspolitika mostohagyermekként kezelte az ágazatot.
    Az ágazat központi terheinek folyamatos növekedése miatt meghatározóvá váló feketekereskedelem olyan gazdálkodási környezetet teremt, ami szinte lehetetlenné teszi a jövedelmező tevékenységet.
    Aki teheti, áthelyezi máshová a termelést anélkül, hogy a piacait feladná, hiszen a magyar üzletekben továbbra is kaphatók a szóban forgó cégek termékei, amelyeket a környező országokban megmaradó és folyamatosan fejlődő üzemekben állítanak elő – jegyezte meg az ÉFOSZ elnöke.
    Annak ellenére ugyanis, hogy a Danone megszüntette magyarországi üzemében a termelést, és azt más európai országokba helyezte át, a Danone-készítmények ezután is kaphatók lesznek a magyar piacon az Agrárszektor.hu információi szerint. A Danone Kft. pedig a csoport régiós központja marad.

Forrás:MTI