Eddig 400 ezren vettek részt a Nagyon Balaton rendezvényein

 Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója  Fotó: www.amdala.hu

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója
Fotó: www.amdala.hu

Csaknem 400 ezer látogatót vonzottak a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozat eddigi programjai – közölték a fesztivál főszervezői csütörtökön Kapolcson, a Művészetek Völgyében tartott sajtótájékoztatón.

    Lobenwein Norbert felidézte: három éve hívták életre a fesztivált, hogy publicitást biztosítsanak a Balaton régióban zajló izgalmas eseményeknek. Elmondta, hogy idén már 25 színvonalas esemény – köztük a 25. Művészetek Völgye, a MasterCard Balaton Sound, a KeszthelyFest és a Kálibuli is – csatlakozott a programokhoz.
    Fülöp Zoltán kiemelte, hogy az események minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlanak. Eddig  csaknem 400 ezer látogatót vonzottak az idei programok, míg tavaly az egész rendezvénysorozatra 450 ezren érkeztek.
Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye programigazgatója elmondta: az idén 25 éves, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden zajló fesztivál programjaira eddig mintegy 80 ezren voltak kíváncsiak.
    Márta István fesztiváligazgató felidézte, hogy az elmúlt 25 évben több mint ötvenezren léptek fel a rendezvény 2,5 milliós közönsége előtt. Kiemelte, hogy a fesztivál történetének 25 éve alatt több mint 60 hektoliter vért adtak a résztvevők.
    A Balaton déli partján, Balatonbogláron, Balatonföldváron és Balatonfenyvesen zajló Kultkikötőről Nagy Viktor ügyvezető igazgató elmondta, hogy idén már több mint húszezren voltak kíváncsiak a programjaikra. Hozzátette, hogy a tízéves jubileumát ünneplő Kultkikötő keretében ebben az évben 180 színházi előadást láthat a közönség. A jubileumra augusztus elsején emlékeznek az elmúlt tíz évet felelevenítő fotókiállítással és a Budapest Bár meglepetésekkel teli koncertjével – tette hozzá.
    Zamárdi szabadstrandja ad otthont augusztus 19. és 22. közt a Strand – Nagyon Zene Fesztiválnak, a Petőfi Rádió és a VOLT Produkció közös rendezvényének. Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV főszerkesztője elmondta, hogy új helyszínként a Petőfi Rádió Backstage színpadán délután Péczeli Dóra vezetésével beszélgetéseket rendeznek, majd naponta három akusztikus koncertet hallhat a közönség. A Mol Nagyon Balaton Arénában pedig kora estétől reggelig tart a buli.
    Felépítik a Balaton legmagasabb kilátóját, ahonnan 26 méter magasból egy 200 méter hosszú pályán csúszhatnak végig a legbátrabbak. A két nagyszínpad koncertjeinek nagy részét a fesztivál honlapján és a Petofilive.hu oldalon élőben is közvetítik – tette hozzá Horváth Gergely.
    A 2013-ban debütált és rögtön Európa legjobb új fesztiválja címet elnyert B.my.Lake idén a Strand fesztivállal egy időben Zamárdiban lesz – közölte Lalátka Olga projektvezető. Elmondta, hogy az elektronikus zenei fesztivál tavaly bekerült Európa legjobb tíz kisméretű fesztiválja közé. Az öt színpadon minden eddiginél ismertebb fellépőkkel – köztük Sven Väth, Richie Hawtin, Fritz Kalkbrenner, GusGus – várják a közönséget.
    Kiss Ádám projektvezető elmondta, hogy augusztus 8. és 29. közt három héten át zajlanak a Füredi Borhetek, melyre tavaly közel 150 ezren látogattak el. Itt a Nagyon Balaton színpadon fellép a Margaret Island, a Mystery Gang, valamint Ferenczi György és a Rackajam is. Augusztus 7-8-án rendezik a 4. Paloznaki Jazz Pikniket, melyre két színpaddal és tizenkét koncerttel – köztük a szaxofonlegenda Candy Dulferrel – várják a közönséget. Nemzeti ünnepünk előestéjén a siófoki szabadtéri színpadon folkfesztivált rendeznek, amelyen egy estén egymás után lép színpadra a Muzsikás és a Kaláka együttes, valamint Lajkó Félix.
    Kiss Ádám arról is beszélt, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – mint a Mol Nagyon Balaton Fesztivál médiapartnere – az élő közvetítések mellett több koncertet rögzített a Balaton Soundon, amelyek folyamatosan láthatóak lesznek a Petőfi TV adásában, augusztus 1-jétől pedig a Balaton érdekes arcait bemutató kisfilmeket sugároznak az MTVA több csatornáján.
    A projektvezető hozzátette, hogy az idén másodszor adtak ki magazint a programokról, amely 200 ezer példányban jelent meg. Emellett egy mobiltelefonos applikációt is fejlesztettek, amelynek célja az volt, hogy a Balaton körül kerékpározók mérni tudják teljesítményüket és fotót oszthassanak meg a közösségi oldalakon. A fényképet megosztók közt hetente ajándékcsomagokat, fesztiválbelépőket sorsolnak ki, a fődíj pedig egy 2016-os egyhetes balatoni nyaralás.
    Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a közös cél a balatoni szezon széthúzása.
    Rámutatott arra is: tavaly mintegy kétmillióan nyaraltak a Balatonnál, akiknek háromnegyede hazai vendég volt. Az Eurostat nyár eleji felmérései pedig azt mutatták, hogy a magyarok által addig eltöltött 31 millió vendégéjszaka 65 százaléka a hazai turizmust erősíti.
    Kitért arra is, hogy a Turisztikai Világszervezet 2015. júniusi jelentése szerint Magyarország közel megnégyszerezte a világátlagot a nemzetközi turistaérkezések tekintetében az év első négy hónapjában.

Forrás:MTI