Ébresztő! Jön a vasárnaptörvény!

Néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását egy friss törvénymódosító javaslat szerint – írta pénteki számában a Magyar Nemzet a lap birtokába jutott törvénymódosító csomagra hivatkozva.

A lap szerint a világörökségi területeken bezáratnák a diszkontokat, a hipermarketeket. A Magyar Nemzet úgy tudja: a jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. Hozzátették: újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-s javaslatot, amely szerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek.

A lap birtokában levő javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó munkaszüneti napján nem tarthatnának nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnének vasárnap is. Ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatnák a vásárlókat.

A törvényben nem említett, más típusú egységek is lehetőséget kaphatnak a vasárnapi üzemelésre a jövőben, erről egy bizottság hozhat majd döntést. Többek között azt is figyelembe vennék, hogy az adott kereskedelmi egység turisztikailag látogatott területen helyezkedik-e el.

Forrás:MTI