Dr. Ruszinkó Ádám- Virágos Magyarország 2014

Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár beszéde a Virágos Magyarországért díjátadón

Az 1994 óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése, illetve a kulturált, környezetbarát, vendégváró országkép kialakításának elősegítése, a településkép esztétikus megjelenítése, növényekkel történő díszítése, a környezetvédelem és környezetgazdálkodás az ökológiai követelményeire tekintettel. Kiemelt jelentőséggel bír az új zöldfelületek, parkok, fasorok létesítése, fenntartása, a kulturált, egészséges környezet kialakítása, közterek, utcák, épületek, intézmények virágosítása, növénykiültetések a lakosság bevonásával, részvételével, továbbá a település műemlékeinek, épületeinek, turisztikai és kulturális értékeinek megőrzése, fejlesztése és a gyomnövények irtása.

A mozgalom részeként évente közel 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztjuk a legvirágosabb magyar várost és falut. A verseny hazai szervezőiként és lebonyolítójaként büszkék vagyunk arra, hogy díjazott településeink az európai versenyen eddig 7 arany-, 21 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak.

A hazai versenyre minden év május 31-ig lehet jelentkezni a verseny meghirdetését követő sajtótájékoztató után. A zsűri fokozott figyelemmel bírálja:
 a település gondozottságát, tisztaságát, egységes képét, zöldfelületi programját, fejlődését,
 a közösségi részvételt, a lakosság és a civil szervezetek bevonását,
 a település turisztikai jelentőségét és felkészültségét, látogató- és vendégbarát szemléletét,
 az önkormányzat erőfeszítését, fenntartói szerepét és stratégiai gondolkodását,
 a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját és eredményeit,
 a korszerű hulladékgazdálkodást és megújuló energia felhasználását.

A 2014. év kiemelt témája: a településen az I. világháborús emlékhelyek környezetének gondozottsága, kiemelten figyelve a jubileumi emlékévre.

A versenyre jelentkezett települések bírálatát szakemberekből álló zsűri végzi. Az elért pontszámokat figyelembe véve – a Szervező Bizottság javaslata alapján – a kiírók és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzuk a legjobbakat. 2013-ban több mint 70 díj került kiosztásra.

A verseny fődíja hazánk képviselete a 2015. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) két település számára. A nemzetközi versenyben részt vevő országok: Ausztria, Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Szlovénia, Csehország, Horvátország és Olaszország. A nemzetközi díjkiosztó gálát 2014. szeptember 26-án Százhalombatta rendezte meg, melyen a 2013. évi nyertesek, Gyula és Zebegény vehették át minősítésüket.

A verseny kiírója a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, Gazdasági Bizottsága és Mezőgazdasági Bizottsága a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város- és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Kertépítő és Fenntartó Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Helyi Önkormányzatok Szövetsége.

A versenyen valamennyi magyar település részt vehet, lélekszámtól függően 5 kategóriában lehet nevezni:
 Falu: 2000 főig
 Falu: 2000 fő fölött
 Város: 50 000 főig
 Város: 50 000 fő fölött
 Budapest kerületei

A Virágos Magyarországért Környezetszépítő verseny céljai:
A résztvevők – települések önkormányzata, lakossága, civil szervezetei, intézményei, vállalkozásai – szépítő munkájukkal javítják településük, országunk jó hírét, az ott élők életminőségét, elősegítik a kultúra, a turizmus, az EU kapcsolatok fejlődését, a közízlés, az igényes lakókörnyezet kialakítását, a közös értékek védelmét, növelését.