Dönci Könyvbemutató Koncert

  1. február 5. (vasárnap), 20:00, Gödör Klub

Közreműködők:

Frenk, Fekete Jenő, Rózsahegyi István, Gerencsér Károly, Rósz György, Sólyom Tibi és barátai, Lidérc, Víg Mihály, Balaton, Barcs Miki és a Flash, Menyhárt Jenő, Bárdos Deák Ági, ef. Zámbó István, Kamondy Imre, Verebes György, Nemes Janó, Darvas Benedek, Zsiráf, Magyar Péter

Dönci, azaz Dénes József emlékére született egy könyv, a zenész saját írásaiból. A Szökésben – Dönci visszaemlékezései című kötetet február 5-én, vasárnap, este 8 órától mutatják be a Gödör Klubban. Ezen az estén Vass Norbert, a könyv szerkesztője mesél majd, a zenésztársak pedig egy hangulatos koncerttel idézik meg egykori társuk emlékét.

donci bemutato godor

“Én voltam a legautentikusabb rock and roll fej a nyolcvanas években” – állítja magáról a könyvben Dénes József, ismertebb nevén Dönci, a pesti underground egykori fenegyereke, aki dolgozott nyomdai segédmunkásként, öltözőőrként és könyvárusként is, de elsősorban mégiscsak gitáros volt. Számára a zene jelentette az életet. Ám amikor érezte, hogy közeledik az utolsó dal, lecsavarta az erősítőt, és befelé kezdett fülelni. Írt egy könyvet. Ezt a könyvet tarthatja most kezében az olvasó, megismételhetetlen történetekkel Dönci életéből. A Szökésben a hetvenes-nyolcvanas évek jassznyelvén, prédikátori éleslátással mesél az igazán lényeges dolgokról. A gyógyszerezős korszakról, a Kassák klubos bandákról és a Hit Gyülekezetében eltöltött évekről. A Sváb- és a Szabadság-hegyről, Amszterdamról, Nagy-Britanniáról, és arról, milyen jó volt mégis mindig visszatérni a golyóluggatta, málló ferencvárosi falak közé. Arról, milyen érzés volt bekerülni a pasarétiek zenekarába, és miképp ismerkedett meg a szakállas szürkeállománnyal. Arról, mi történik, ha egy férfi úgy istenigazából beleszeret egy nőbe, és micsoda, ha a nő már nem szereti többé. Legfőképpen pedig arról szól ez a könyv, hogy képes-e beilleszkedni egy örök kívülálló bármilyen közösségbe, vagy kilökődik, mint a bőr alá fúródó szálka? Avagy, lehetünk-e egy életen át szökésben?

Dénes József “Dönci” (1957. március 15. – 2008. július 15.) magyar zenész, gitáros, zeneszerző volt. A budapesti underground jellegzetes alakja. Az Európa Kiadó zenekarban kezdte zenei pályafutását. A Kulich Gyula téri próbahelyen ismerkedett meg a zenekarral. Menyhárt Jenő, az együttes vezetője 1981-ben meghívta az akkor alakult Európa Kiadóba, ahol 1987-ig játszott. Ezzel párhuzamosan tagja volt a Balatonnak is. A Hit Gyülekezetéhez 1987-ben csatlakozott, majd 1993-ig abban az Ámen zenekarban gitározott, amelyet az 1987-ben felbomlott Neurotic frontembere, a szintén a Hit Gyülekezetébe lépett Pajor Tamás alapított. Később játszott Kamondy Imre együttesében, a Vad Chansonban, valamint a Vidámparkban is. Néhány Neurotic-szám zenéjét ő szerezte. A ’90-es évek végétől egy ideig ismét a Balaton zenekar tagja volt, majd a Legát Tibor által alapított Lidérc nevű csapatban játszott a kezdetektől, egészen 2008 februárjáig. Szerzett vonósnégyeseket a Balatonnak. Zeneszerzőként közreműködött továbbá a 2002-ben Várszegi Tibor rendezte Hírnökök című előadásban, majd Oláh Lehel 2003-as Dixi-filmjének szereplője lett. Első és egyetlen lemeze, amely Dixinek állít emléket, egyfajta szellemidézés formájában, 2006-ban jelent meg, és Dönci Project néven vált ismertté. Közvetlenül halála előtt Villon-verseket tervezett megzenésíteni. Az évek óta cukorbeteg zenész halálát 2008-ban szívinfarktus okozta.

A könyvbemutató utáni koncert bevételét a szervezők Dönci családjának ajánlják fel.

A koncerten Dönci három fia Ármin, Benjámin és Dávid is zenél. Támogatói jegy: 1500 Ft

További információ: www.godorklub.hu