Donald Trump külpolitikai kérdéseket elemzett egy interjúban

A New Hamsphire-i előválasztáson a republikánus táborban győztes Donald Trump diadalittas interjút adott szerdán a CBS televízióban, ahol a többi között világpolitikai kérdésekről is véleményt mondott.

    Donald Trump a CBS műsorában úgy fogalmazott: “képes vagyok megváltoztatni az egész választási kampányt, mert valóban van esélyem arra, hogy győzzek New York államban, aztán Virginiában és Michiganben is”.
    Kérdésekre válaszolva Trump kitért a világpolitika egyes fejleményeire és személyiségeire: például Észak-Koreára, Vlagyimir Putyin orosz elnökre és Szíriára is.
    Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálna az észak-koreai fenyegetésre, kivált annak fényében, hogy Phenjan pár nappal ezelőtt nagy hatótávolságú rakétával sikeresen pályára állított egy műholdat, Trump azzal válaszolt, hogy Kínára gyakorolna befolyást annak érdekében, hogy Peking kényszerítse Phenjant magatartása megváltoztatására.
    “Kínára bíznám, hogy ez a pasas így vagy úgy, de nagyon gyorsan eltűnjön” – fogalmazott Trump, a “pasason” Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt értve. A további kérdésre, miszerint ezzel arra céloz-e, hogy az észak-koreai politikust meg kellene-e gyilkolni, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa vállat rántott, s azt mondta: “Hát, igen, ennél rosszabbról is hallottam már”.
    Oroszországról és Putyinról szólva azt mondta: “Szeretem a tényt, hogy Oroszország csapásokat mér az Iszlám Államra. S ami engem illet: szerintem ezt folytatniuk is kell”. Trump korábban többször is azt állította, hogy nagyon jó kapcsolatok fűzik őt Vlagyimir Putyinhoz.
    Az elnökjelöltségre pályázó milliárdos végül Szíriára kitérve azt mondta, nem tartja fontosnak, hogy elmozdítsák Bassár el-Aszad szír elnököt. “Ki kerül utána hatalomra? Azok, akiket most támogatunk? S akkor majd egy újabb Líbia lesz?” – sorjázta a kérdéseket.
    Közben a New Hampshire-ben alul maradt politikusok egy része a kampánystáb átalakítására és a kampánystratégia módosítására készül. Sajtóhírek arról szólnak, hogy Hillary Clinton alaposan fel akarja rázni kampánystábját, csakúgy, mint a republikánus Jeb Bush a sajátját. Bernie Sanders, aki a demokrata oldalon megnyerte a New Hampshire-i előválasztást – mégpedig nagy arányban győzte le Clintont – szerdán már New Yorkba utazott, ahol megbeszélést folytatott Al Sharpton afroamerikai polgárjogi vezetővel.
    Az amerikai elnökjelölt-választás hosszadalmas és bonyolult folyamata február elsején, az iowai jelölőgyűléssel kezdődött meg, ahol a republikánus oldalon Ted Cruz, a demokratákén Hillary Clinton győzött. A jelölőgyűlésektől (caucus) eltérően az előválasztásokon, mint amilyen a New Hampshire-i is, közvetlenül azokat a küldötteket választják meg, akik a nyári országos konvención döntenek majd a párt elnökjelöltjének a személyéről.

Forrás:MTI