DK: Orbán és Aliyev is az illiberális berendezkedést hirdeti

A Demokratikus Koalíció (DK) nem lepődik meg azon, hogy Orbán Viktor miniszterelnök közeledik Ilham Aliyev azeri elnökhöz, mert a párt szerint mindkettőjük az illiberális berendezkedés “büszke hirdetője”.

    Ara-Kovács Attila, a DK Külügyi kabinetjének vezetője az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében az azeri elnök budapesti látogatása kapcsán azt írta, hogy a magyar miniszterelnök vendége egy igazi illiberális mennyországból érkezett, ahol mindennapos az újságírók megzsarolása, megfélemlítése, az ellenzékiek letartóztatása és a kisebb tüntetések nagy erőkkel történő szétverése. Úgy fogalmaz, hogy az azerbajdzsáni autokratikus hatalomgyakorlás miatt a világ nagyobbik fele felemeli a hangját, a “fideszes botránykormány azonban inkább a kalapjával teszi ugyanezt”.
    Hangsúlyozta, hogy 2012-ben az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak a “baltás gyilkost”, annak ellenére, hogy várható volt, hogy hős lesz belőle, újra felizzítva az indulatokat az azeriek és az örmények között.
    A DK szerint jó hír, hogy legalább Azerbajdzsán képviselője szóba áll még Orbánnal, ha már a nyugati szövetségeseinkről ez nem mondható el – folytatja. A Demokratikus Koalíció azt viszont szomorúnak tartja, hogy Azerbajdzsán mintaállam lehet, mert ez “a korrupt kormány” végleges elfordulását jelenti a demokratikus működéstől – jelenti ki.
Forrás:MTI