DK: Médiaszabályozás 2.0 – A hatósági ár kommunista eszköz

 Sajtóértesülések szerint a kormány legújabb döntése nyomán a két nagy kereskedelmi csatorna a jövőben sem kérhet terjesztési díjat a szolgáltatóktól, hiába vannak a legnézettebb adók között. Mivel a TV2 Fidesz közeli kézben van, joggal reménykedhet egy módosító indítványban – ahogy az a reklámadónál is történt – az RTL Klub viszont most komoly bajban lehet. Mivel a kormány szemében minden tény kritikának és minden kritika támadásnak minősül, nem meglepő, hogy újabb eszközzel próbálja ellehetetleníteni a sajtó még független szereplőjét.

Ez az eszköz viszont sokkal durvább, mint amit eddig megengedett magának az Orbáni hatalom, hiszen törvényben kötelezni egy vállalkozót egy fix árra – ez jelen esetben nulla forint – a piac szabályainak és körülményeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, a kommunizmus éveit idézi. Ahogy az életben mindennek, a médiaszolgáltatásnak is megvan az előállítási költsége, reklámértéke, és kereslete, ezek alapján alakul ki a szolgáltatás ára – legalábbis a szabad országokban.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány kommunista eszközökkel próbálja megóvni a hatalmát, elüldözve minden független médiumot, amelyik nem hajlandó a hazug kormánypropaganda terjesztésére. A DK azon a véleményen van, hogy az a hatalom, amely elhallgatásra, hírhamisításra és hazugsággyártásra épül, gyenge és törékeny lábakon áll, hiszen a valóság a legnagyobb kritikusa- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében  Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, EP képviselő.