DK: Határozott nemet mondunk az EP-ben az internet korlátozására

A DK EP-képviselői ma nem szavazzák meg az Európai Parlament elé kerülő internethasználatot korlátozó és a roaming-díjakat még évekig fenntartó javaslatot. A DK számára elfogadhatatlan, hogy a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács ezzel a javaslatával veszélyeztetné az internet közösségi, demokratikus jellegét és két évvel késleltetné a külföldi telefonálást és internetezést megdrágító roaming-díjak megszüntetését. Nem elfogadható az sem, hogy a két ügy együttes tárgyalása miatt a mai szavazáson a roaming-díjak eltörlése kapcsán nem lehetett külön döntést hozni.

A közelmúltban láttunk már olyan kísérletet, amikor a magyar kormány próbálta megadóztatni, korlátozni az internethasználatot. A DK ezt akkor is elutasította, most európai szinten sem fogjuk támogatni az internet semlegessége elleni törekvéseket. A mostani, a tagállami kormányok által tett javaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy az internet-szolgáltatók egyes szolgáltatásokat önkényesen korlátozzanak, az előfizetők között különbséget tegyenek. A javaslat veszélyezteti az internet demokratizmusát és káros lehet az innovációra, csökkenti a magyarországi start-upok esélyeit is.

A DK szerint a digitális fejlődésnek, az internetnek a munkahelyteremtést, a gazdaság fejlesztését és az esélyek bővülését kell szolgálnia. Minden ezzel ellentétes kezdeményezést most is és a jövőben is leszavazunk.

Molnár Csaba
Niedermüller Péter
EP-képviselők
Alelnökök (DK)