Díjátadás az MR Zenei Együtteseknél

Az MR Zenei együtteseknél idén, az Év énekese és ezzel a Vásárhelyi Zoltán–díjjal kitüntetett énekkari tagja Oláh Gábor énekművész, az Év Muzsikusa és az ezzel járó  Dohnányi Ernő–díj kitüntetettje pedig Oláh Vilmos az MR Szimfonikusok koncertmestere  lett.

 

A díjakat Gazsó L. Ferenc az MTVA vezérigazgató-helyettese adta át a Zene Világnapja alkalmából, 2013. október 1-én.

 

A két díjat, melyet hivatásos szimfonikus zenekarok és énekkarok tagjai számára alapítottak közel három évtizede, a rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán az énekkar karnagya volt.

 

A díj elnyerése a tagok titkos szavazata alapján történik, az együttes művészi célkitűzéseinek a megvalósításában kiemelkedő szerepet játszó tagok részére.

 

Oláh Vilmos a díjjal kapcsolatosan kiemelte:

„Ez a díj számomra a szakmai megbecsülésen túl a kollégáim bizalmát is tükrözi.

Büszke vagyok rá, hogy a hetvenedik jubileumi évben nyerhettem el a megtisztelő címet. Remélem az elkövetkező évtizedekben is részese lehetek a zenekar sikereinek.”

 

Oláh Gábor elmondta:

„A mostani elismerés nagyon értékes nekem, hisz a művészkollégák szakmai megbecsülése minden más dicséretnél többet ér!

Nagy kiváltság számomra, hogy egy világhírű együttesben olyan munkát végezhetek, amit nagyon szeretek, és amely teljesen kitölti az életemet”

 

____________________________   __________________   _______________________

 

Oláh Vilmos, az MR szimfonikusok koncertmestere

 

Oláh Vilmos elnyerte az 1. díjat a Koncz János Országos Versenyen, 1986-ban, 1989-ben és 1992-ben.

 

1995-ben  kiérdemelte a rangos első díjat a Grand Luc Adolph Nemzetközi Versenyen Luxemburgban. 2000-ben 1. helyezést ért el  a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen a vonóstrió és szólószonáta kategóriában. 2001-2004-ig professzor volt Bangkokban, emellett szólistája  és koncertmestere a Pan Asian Filharmonikus Zenekarnak [ SONY }. 2003-ban megalapította az első magyar alapokon nyugvó zenei intézményt Délkelet-Ázsiában, ahol az iskola művészeti igazgatójaként dolgozott.

2005-2010: első hegedűs a Liszt díjas Auer Vonósnégyesben, amellyel  nemzetközi elismerést vívott ki. Oláh Vilmos és az Auer Vonósnégyes 4 lemezen rögzítette Lajtha László összes vonósnégyesét. 2010-ben elnyerték a Lajtha díjat.

 

2010-től MR Szimfonikusok koncertmestere. Vendég koncertmesterként dolgozott a következő Zenekaroknál: Katari Filharmonikus Zenekar, Magyar Állami Operaház, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Budapesti Vonósok.

2012 óta a Bangkok Opera koncertmestere.

 

Szólistaként fellépett Japánban, Svájcban, Németországban, Kínában, Vietnamban, Kubában, Egyesült Államokban, Thaiföldön, Svédországban, Finnországban, Ausztriában.

 

 

Oláh Gábor

 

1959 – 1966 között az MR Gyermekkórusában kezdett énekelni Botka Valéria és Csányi László karnagyok  irányításával, ahol az énekléssel, illetve a kórusba való beilleszkedéssel már gyermekkorában  megismerkedhetett.

 

1976 – ban a Debreceni Kodály Kórus tagjaként kezdte el a hivatásos kórus énekesi pályafutását.

 

1982- óta a Baptista Központi Énekkar művészeti vezetője.

 

1980 – ban nyert felvételt az MR Énekkarába, ahol a mai napig örömmel és elhivatottsággal végzi munkáját, jelenleg, mint az Énekkar megbízott Karnagya

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*