Diák nap a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum hagyományteremtő szándékkal rendezi meg május 23-án, csütörtökön délelőtt a 13-18 éveseknek szóló első múzeumi diáknapot. A rendhagyó program mai, aktuális társadalmi kérdéseket vet fel, azokat izgalmas kiállításokkal szemlélteti és szakértők, kurátorok közreműködésével ismerteti meg a diákokkal.

01_IsabelAz első diáknap témája Európa legnépesebb etnikai kisebbségének, a cigányságnak spanyolországi és hazai története, kultúrája, társadalmi helyzete. Az interaktív foglalkozásokon a hangsúly a párbeszéden és az önálló vélemény kifejezésén van. A közvetlen beszélgetések során a diákok elmondhatják személyes tapasztalataikat, véleményüket, élményeiket. Kiemelt témák: a különböző kultúrájú csoportok együttélésének nehézségei, az identitás megőrzésének fontossága, a tolerancia és egymás kultúrájának tisztelete, valamint a kiállításon is látható spanyol példa. A múzeumi diáknap a diákfórum után a Váradi Roma Café művészeinek közreműködésével, vérpezsdítő flamenco zenével zárul.

Kapcsolódó kiállítások: Vidas Gitanas – Cigányok Spanyolországban Képek, cigányok, cigányképek – Többségi képtől az önábrázolásig

Program 10.00 óra – 12.30 óra Hogyan vált a flmenco a spanyol kultúra elemévé? Szeljak György kurátor és Gulyás Anna antropológus által vezetett foglalkozás, ahol Szeljak György a kiállításról, Gulyás Anna személyes spanyolországi élményeiről mesél a diákoknak. A roma kultúra virtuális háza- interaktív DVD bemutató Szuhay Péter közreműködésével. Történet képekben. Írjunk együtt képregényt! A Vidas Gitanas kiállításban olvasható spanyol képregény mintájára a diákok megírhatják saját képregényüket, személyes tapasztalataik és a kiállításokban szerzett ismereteik felhasználásával.

12.30 óra Diákfórum romák – nem romák társadalmi kapcsolatáról Moderátor: Szuhay Péter

13.00 óra Flamenco bemutató Közreműködik: Botos Tibor és Ifj. Botos Tibor gitár, Váradi Roma Café

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*