Demonstrációkra készülnek a fővárosi közműcégek szakszervezetei

Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal – jelentették be az akciót szervező szakszervezetek csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    Az akcióhoz a kiadott sajtóanyag szerint eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a – ma már nem fővárosi tulajdonú – Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Munkahelyi Szakszervezete azonban késő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az érdekképviselet nem csatlakozott az akcióhoz, emiatt a sajtótájékoztatón sem vettek részt.
    A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke hangsúlyozta: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha “nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg szereplő nulla százalékos bérajánlásról, akkor a szakszervezetek más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre – tette hozzá.
    Az álláspontok egyelőre elég messze állnak egymástól, a szakszervezetek az országos bérajánlásban meghatározott 3-4 százalékos béremelést tekintik kiindulási alapnak – mondta.
    Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke kiemelte: ha április 13-ig a tulajdonos nem ad lehetőséget a közműcégek vezetőinek, hogy elmozduljanak a nulla százalékos ajánlásról, demonstrációsorozatot kezdenek. Ez lehet engedelmességi akció – a szabályok részletes betartása – is, amelynek keretében azonban lelassulhat a közlekedés, vagy például lassabban szállítható el a szemét – mondta.
    Székely Tamás, a MaSZSZ alelnöke kitért arra: mivel most készül a jövő évi költségvetés is, kérdéses, mi lesz a bérekkel jövőre, ha esetleg már az idén sem sikerül megállapodni a róla. Ezért kezdeményeztek jövő szerdára konzultációt a közüzemi cégek tulajdonosaival – közölte.
    Király András, a több közszolgáltató céget tömörítő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke szerint “nem kell új dolgokat kitalálni”, hiszen 2014-ben létrejött egy fővárosi közszolgáltató konzultatív fórum, amit szeretnének működtetni, tartalommal megtölteni. A fórum keretében meg lehet tárgyalni az elmozdulási lehetőséget a nulla százalékos ajánlásról – tette hozzá.

Forrás:MTI