Demonstráció a tervezett intézkedések ellen, a bevándorlók mellett

A migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók mellett demonstráltak a Migration Aid csoport szervezésében szerda este a fővárosban.

tuntet_2

Résztvevők vonulnak a Migration Aid csoportnak a migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók melletti demonstrációján Budapesten, az Alkotmány utcában 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

    A demonstráció a Nyugati térről indult, majd a tüntetők az Országgyűlés épülete elé vonultak, ahol a tömeg megtöltötte a Kossuth Lajos tér közepét.
    Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid aktivistája a téren elmondott beszédében felszólította a magyar kormányt a menekültkrízissel kapcsolatos “félelemgerjesztő látszatintézkedések” beszüntetésére.
    A Magyarországra érkező menedékkérők segítésére alakult közösségi kezdeményezés aktivistája emlékeztetett arra, hogy tíz hét alatt, mintegy 70 ezer embernek tudtak segítséget nyújtani, ami annak a 100-150 aktivistának és a több ezer adományozónak köszönhető, akik támogatták munkájukat.
    A továbbiakban arra is felszólította a kormányt, hogy fejezze be egyes embercsoportok démonizálását, mert “nincsenek illegális emberek”, kollektívan bűnös csoportok. Követelte továbbá, hogy a kormány vállaljon  aktív szerepet az Európai Unió integrációs politikájában.
    A migrációt kriminalizáló, az Országgyűlés elfogadására váró törvényjavaslatokról azt mondta: “44 oldal tömény embertelenség”. Példaként említette, hogy a javaslat felhatalmazza a rendőrséget a belépésre bárki otthonába, ha feltételezi róla, hogy menekültet rejteget.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid aktivistája beszél a migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók melletti demonstráción Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid aktivistája beszél a migrációval összefüggő törvényjavaslatok ellen, illetve a bevándorlók melletti demonstráción Budapesten, a Kossuth Lajos téren 2015. szeptember 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

    “A menekültet nem rejtegetem, hanem a vendégem” – fogalmazott az aktivista.
    Végül meghívta az országgyűlési képviselőket a tranzitzónákba, illetve a zárt határőrizeti táborokba egy látogatásra, illetve kilátásba helyezte, hogy csütörtökön újabb demonstrációt tartanak a parlament előtt.
    A demonstráció végén a résztvevők virágokat helyeztek el az Országgyűlés épülete elé a menekülők tiszteletére.
    A tüntetők a “Not in my name”, vagyis “Nem az én nevemben” feliratú táblákat emelték magasba, utalva arra, hogy nem értenek egyet a tervezett törvénycsomagban szereplő intézkedésekkel. Sokan európai uniós zászlót lobogtattak.
    A demonstráción jelen volt Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért Párt, Juhász Péter, az Együtt, illetve Lendvai Ildikó, az MSZP politikusa.

Forrás:MTI