Demján Sándor az ingatlanfejlesztői szakma emblematikus személyisége volt

Demján Sándorral az elmúlt harminc év legemblematikusabb ingatlanfejlesztőjét veszítette el a szakma, gazdasági életműve legfőképpen ingatlanfejlesztéseiben mutatkozik meg – nyilatkozta Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke az MTI-nek.

    Kiemelte: az IFK tagcégei tisztelettel búcsúznak a szakma doyenjétől.
    Takács Ernő példaértékűnek nevezte Demján Sándor szakmai és üzleti karrierjét, hiszen nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa egyik legmeghatározóbb ingatlanfejlesztő vállalatát hozta létre a TriGránittal. Magyar üzletemberként a régió legnagyobb fejlesztő vállalatát építette ki, vezetésével tudta a magyar tulajdonú ingatlanfejlesztő cég külföldön is megvetni a lábát, sőt a régió éllovasa lett – mondta.
    Példaként említette, hogy az üzletember vezetése alatt a cég, a budapesti WestEnd City Center példájára, hasonló vegyes funkciójú beruházást valósított meg a többi között Zágrábban, Krakkóban, Poznanban. Olyan modellértékű beruházások fűződnek a nevéhez, amelyeket külföldön is tovább tudott vinni – fejtette ki.
    Az elnök hangsúlyozta, hogy Demján Sándor szakmailag mindig újított, ő teremtette meg a WestEnddel és a Millenniumi Városközponttal a modern vegyes funkciójú városközpont-beépítést.
    Fejlesztései mindig egész térségek arculatát határozták meg, a WestEnd indította be a többi fejlesztést a környéken, amelyek által a Váci út Budapest legnépszerűbb irodafolyosójává vált. A Soroksári út neki köszönheti új arculatát, az ott álló új építmények, beleértve a Művészetek Palotáját és a Nemzeti Színházat, mind Demján Sándorhoz köthetőek – mondta Takács Ernő.
    Létrehozott egy modern, nagyon jól strukturált ingatlanfejlesztő társaságot, amely lokálisból európai szintű fejlesztővé vált, és ez inspirálóan hatott a jelentős ingatlanfejlesztő cégekre, az IFK magyar tagcégeire is – tette hozzá.
    Demján Sándornak emellett a magyar filmipar fellendítésében is meghatározó szerepe volt, a Korda Sándor Filmstúdió létrehozásával világszínvonalú filmes műhely létrejöttét teremtette meg. Társadalmi szerepvállalásával, alapítványaival, jótékonysági tevékenységével példát mutatott minden sikeres üzletember számára – hangsúlyozta az IFK elnöke.
    Halálával pótolhatatlan veszteség érte a szakmát, munkái és megvalósított projektjei azonban tovább élnek. Legutolsó projekt-elképzelése pedig, amelyet a WestEnd mögötti területre tervezett, a régió legnagyobb volumenű kereskedelmi célú ingatlanfejlesztésévé válhat, méltó módon az ingatlanfejlesztő Demján Sándor életművéhez – mondta Takács Ernő.
    Demján Sándor március 26-án 75. életévében hunyt el. A nagyvállalkozót kedden Budapesten a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában helyezték örök nyugalomra.