David Cameron lemondta a nagy vitát kavart gibraltári kampányeseményét a brit parlamenti képviselőnő elleni támadás miatt

David Cameron brit miniszterelnök lemondta a spanyol kormány nemtetszését kiváltó csütörtöki gibraltári kampányeseményét, miután Jo Cox brit parlamenti képviselőnőt fegyveres támadás ért, és belehalt sérüléseibe.

     “Nem folytatom a ma esti eseményt Gibraltárban” – tette közzé Twitter üzenetében döntését a brit kormányfő, aki azt is megjegyezte: helyes, hogy a kampányt felfüggesztették a szörnyű támadás után.
    David Cameron 1968 óta az első brit miniszterelnök, aki a Spanyolországba beékelt, Nagy-Britanniához tartozó területen látogatást tett.
    Érkezését váratlanul, szerda este jelentették be. A Brexit, vagyis a britek uniós kilépése ellen szervezett kampányeseményen vett volna részt, épp egy héttel a referendum előtt.
    A spanyol sajtó által történelminek titulált nyilvános beszédét azonban nem tartotta meg, mindössze Fabian Picardo gibraltári főminiszterrel találkozott, majd visszaindult a szigetországba.
    “A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron” – így fejezte ki nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy, spanyol ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában néhány órával Cameron érkezése előtt.
    A spanyol kormányfő a brit képviselőnő meggyilkolásának hírére üzenetet küldött brit kollégájának, amelyben elítélte ezt a “durva” támadást. “Az erőszaknak nincs helye a demokráciában” – fogalmazott Mariano Rajoy, kifejezve a spanyol kormány őszinte részvétét és együttérzését.
    Az Ibériai-félsziget déli csücskében található Gibraltár mindig is érzékeny pont volt a két ország kapcsolatában.
    Spanyolország, az eredetileg hozzátartozó, mindössze 6,5 négyzetkilométer nagyságú területről 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le. A spanyol kormányok azonban időről-időre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét.
    A területi vita sok konfliktus forrása: London szerint a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni engedményeket tőlük a szuverenitás kérdésében.

Forrás:MTI