Dancing with Drones címmel látható drónos bemutató a fesztiválon

Dancing with Drones címmel tartanak interaktív drónos bemutatót szerdától vasárnapig minden este a Sziget fesztiválon. A LED-es fényjátékkal kísért show-t most először láthatja a közönség.

    A csoportos robotika legújabb vívmányaira épülő produkció, amelyben a repülő robotokat és a táncosokat a mozgás köti össze, minden nap 22 óra 30 perckor látható a fesztivál SportZone helyszínén – olvasható a CollMot Robotics MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A Dancing with Drones, azaz Drónokkal táncoló című projekt a CollMot, az ELTE Biológiai Fizika Tanszékén működő robotikai kutatócsoport és Nina Kov magyar származású, Londonban alkotó koreográfus együttműködéséből, a tudomány és a művészet ötvözéséből jött létre.
    A közlemény szerint a világon elsőként ők valósították meg, hogy legalább tíz repülő robot irányítás és előre programozott útvonal nélkül, valós időben reagál egy táncos mozdulataira. A rendszer működése az állatok csoportos mozgásának törvényszerűségeire épül.
    A drónok profi művészekkel közösen táncolnak, szabadon vagy szigorú koreográfiában, létrehozva a világ első, kültéri, multimédiás drónshow-ját, futurisztikus látványosságot alkotva az éjszakában.
    “Mint zümmögő óriás szentjánosbogarak, úgy gomolyognak a drónok az égen, egy csapat fénylő emberi alak által vezérelve. Az előadás egy új világ hírnöke, ahol az emberiség megszelídíti a technológiát, és harmóniában működik együtt új társaival” – olvasható a közleményében.
    Csurgai Dorottya, a CollMot Robotics sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a produkciót a fesztiválon láthatja először a közönség. Mivel a projektnek mind a tudományos, mind a művészeti oldala magyar vonatkozású, ezért szerették volna az alkotók, ha itthon mutathatják be először. Mint mondta, a nagyméretű kültéri helyszínt igénylő produkcióban 9 drón és 15 fellépő művész szerepel. A fesztivál a projekt számára alkalmas helyszín, ahol sokan láthatják a bemutatót – tette hozzá.
    Elmondta: 15 perces show-ról van szó, amelynek a későbbiekben elkészül egy hosszabb verziója is.
    A műsort a CollMot Robotics csapata és Nina Kov koreográfus jegyzi, a zene Zságer Balázs (Zagar) munkája. A bemutató szakmai partnere a Design Terminál. A Dancing with Dronesról a www.dancingwithdrones.com honlapon előzetes videó látható.

Forrás:MTI