DACS – Hollandia, királyság! novemberben is

A szeptember óta tartó DACS – Hollandia, királyság! multikulturális programsorozat még közel sem ért véget, sőt november végéig továbbra is a holland kulturális szcéna legnevesebb művészeivel és előadóival várja az érdeklődőket. Az ACAX | Nemzetközi KortársKépzőművészeti Irodával karöltve pedig további ízelítőt kaphatunk a holland kulturális élet különböző szeleteiből.

 

A DACS – Hollandia, királyság! kulturális programfolyam résztvevőiként Riki Mijling holland és Andrew Leslie ausztrál képzőművészek egy hónapot töltenek Budapesten a Parallel Alapítvány meghívására. A rezidens program célja a kortárs absztrakt, geometrikus és konkrét művészeti irányzatok neves külföldi képviselőinek bemutatása és az alkotói folyamat támogatása. A Budapesten készült munkákból a FLUX Galériában látható kiállítás november 5-26. között várja az érdeklődőket.

A DACS programsorozathoz csatlakozik, a november 7-én az Art9 Galériában nyíló Nyomok című kiállítás is, ahol a Fotóhónap 2014 keretein belülholland és magyar kortárs képzőművészek műveit láthatjuk. A tárlat különlegessége, hogy az alkotók más médiumok mellett fotográfiát is használnak. A kiállítás vendégei többek között holland részről Pier Pennings, Johan Nieuwenhuize, Gerco de Ruijter.

A DACS – Hollandia, királyság! keretében november 4-7. között valósul meg Gondolat plasztika címmel egy olyan esemény-sorozat, melynek központjában az elmúlt években nemzetközileg igen elterjedt performatív előadás (performance lecture) műfaja áll. A performansz művészet és az egyetemi előadás határterületén egyensúlyozó hibrid műfaj, a művészi kutatást, a performanszok narratív technikáit és az egyetemi előadások jellegzetességeit ötvözi. A műfaj szoros kapcsolatban áll az oktatás, az ismeretszerzés és ismeretátadás formálódásával. A formátum fontos kérdéseket fogalmaz meg a tudástermelés mechanizmusaival és a képzőművészet mai társadalmi státuszával és lehetőségeivel kapcsolatban is.

A DACS és az ACAX együttműködés részeként látható a Blind Stitch, azaz három művész kiállítása a Trapéz Galériában. Jay Tan Rotterdamban és Londonban él és dolgozik. Tavaly a rangos Witte de With kortárs művészeti központban volt önálló tárlata. Femke Dekkers egy fényképezőgép segítségével jelöli ki a tér egy-egy részletét, amelyen belül frontális és egyensúlyban lévő kompozíciókban a pillanat erejét jeleníti meg. Klenyánszki Csilla a fotográfia mellett más művészi eszközöket is használ, teret adva intuícióinak.

Az éteri spektruma címmel csoportos kiállítás a magyar közönség előtt először mutat be három fiatal és aktív holland képzőművész (Lotte Geeven, Anouk Kruithof, Saskia Noor van Imhoff) munkáin keresztül olyan új hibrid gyakorlatokon alapuló műfajokat, melyek már meghódították a holland művészeti szcénát. Mindhárom kiállító metszéspontokat keres ugyanis művészeti stratégiáival a szobrászat, a tárgyközpontú művészet, az installáció-művészet és a fotográfia területe között. A kiállítás kurátora Fenyvesi Áron.

November 8-án, szintén a DACS keretében találkozhatunk a Brody ArtYard programsorozatával, amelyben előadás, kiállítás és workshop is helyet kap, a rotterdami PrintRoom tapasztalataira épít, és a művészek saját kiadványaira összpontosít. Az ACAX támogatásával megvalósuló eseményre, a holland szervezet igazgatója, Karin de Jong is Budapestre érkezik. Előadásában  olyan, a kortárs művészeti szcénát foglalkoztató kérdéseket vet fel, mint hogy a digitális technika a nyomtatott anyagok alkonyát jelenti-e, mik a saját kiadványok legfontosabb aspektusai, és hol keressük az alternatív kiadási módszereket.

Emellett, az ACAX támogatásának köszönhetően a rangos Sydney-i Biennálé után a holland művészpáros, Persijn Broersen és Lukács Margit „Liquid Territories” című újmédia-installációja is a fővárosba érkezik.

A holland művészpáros, Persijn Broersen és Lukács Margit „Forgotten Islands” című újmédia-installációjával érkezik a budapesti Higgs Mező Galériába. Az alkotók idén a rangos Sydney-i Biennálén mutatták be műveiket, de korábban a világ számos intézményének kiállítóterében is bemutatkoztak. A magyar közönség a Sydney-i projekt Higgs Galériára szabott verzióját láthatja.

DACS – Hollandia, királyság! programsorozat ezeken a kiemelt programokon kívül rengeteg élményt és érdekességet kínál, az elektronikus zenei partiktól kezdve, a performanszokon át az egyetemi előadásokig. Ezek részleteit folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők a www.dacs.hu oldalon vagy a rendezvény Facebook-oldalán.