Czigány Ildikó és Czigány György: kutyabarátság földön, vízen, levegőben

CzI_Málé_skanzenCzigány Ildikó, Magyarország első női pilótája túlzás nélkül bejárta az egész világot. Azt vallja: ott vagy otthon, ahol a kutya megismer. Édesapja, Czigány György író, az MTV egykori kulturális főszerkesztője pedig három dologtól jön lázba: a repüléstől, a tengertől és a kutyáktól. A Magyar Turizmus Zrt. Utazz kutyával! Kampányában szereplő két közéleti személyiség vall a kutyákhoz fűződő szeretetükről.

Mottó: Cave canem – régi latin figyelmeztetés. Óvakodj a kutyától! De nem óvakodom, őrizkedem a kutyától, hiszen a kutya őriz engem. Ez sem igaz, ez is csak részlet. A kutya szeret engem és én szeretem a kutyát. Ez már majdnem az evangéliumi üzenet valóság-darabkája. Sőt, a kutya hálás. Megosztja velünk vágyait, szeretetét, szorongásait. Eszembe jutnak a híres kutya-regények! Márai Sándor Csutorája, Fekete István Bogáncsa, Babits Mihály gyönyörű verse: az Ádáz kutyám. A kutya szeretetre tanít bennünket. Osztozunk egymás létében: boldogságban és szomorúságban.

CzI_Deby_skanzen

Czigány György

„Aktív pilóta koromban még jóval kevesebb lehetőség állt rendelkezésre ahhoz, hogy kutyáimat magammal vigyem egy-egy belföldi utazásra. Pedig jó lett volna!” –válaszolta Czigány Ildikó arra a kérdésre, miért fogadta el a Magyar Turizmus Zrt. invitálását, hogy az Utazz kutyával kampányt népszerűsítse.  „Most csak két kutyám van, de volt olyan időszak, amikor ötöt tartottam. Szívesen utazom velük.”

Ildikó a szentendrei Skanzenben is velünk tartott, ahol a Rex Kutyaotthon Alapítvány két pártfogoltjával, a kis Máléval és Deby-vel készítettünk róluk közös képeket.

Az egykori pilótanő több mint kalandos életében mindig központi szerephez jutottak az állatok: az Állatorvosi Egyetemre készült, de a Zeneakadémia zenetörténet szakán végzett, majd beleszeretett a repülésbe és 9 év kitartó munkájával pilóta, később kapitány lett, hogy néhány évtizeddel később eredeti elképzeléséhez legyen hű: előbb a Fővárosi Növény- és Állatkert, majd a Szent István Egyetem egzotikus állatokkal foglalkozó tanszékének munkatársa lett. Nem mellékesen feketeöves karatés és jógaoktató, írt két könyvet is – egyet a repülésről, egyet pedig a kutyákról.

 „Az állatszeretet édesapámtól tanultam, Fekete István és Konrad Lorenz könyveken nőttem fel. A kutyákhoz különösen szoros szálak fűznek, írtam könyvecskét “Kutyaszívvel” címen, és a nemrég bejegyzett Kutyaotthon Alapítvány elnöke vagyok. Soha nem vásároltam kutyát, mindig befogadott, talált, rám beszélt keverék kutyáim voltak. Mindig is fontos feladatomnak éreztem kutya-barátaink sorsának menedzselését!” Ildikó hozzátette: kedvenc magyarországi kutyás helye a gödi homoksziget, ahol együtt fürdik, strandol kedvenceivel.

Forrás:www.itthon.hu