Cyril Despres eddigi legjobb teljesítménye

Az Iquique-ben eltöltött pihenőnap után a Peugeot-Total csapat pilótái ismét a forró sivatagban töltötték az első szakaszt a még hátralévő öt etapból, egyre közelebb kerülve a Buenos Aires-i célhoz.   

A mai gyorsasági szakasz volt az utolsó, amely az Atacama-sivatagban zajlott. A rendkívül sok csapdát rejtő etap ellenére Cyril Despres a 9. helyen végzett a mai versenyben, javítva ezzel az összetettben eddig elért helyezésén. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mennyit fejlődött autós pilótaként, minthogy nehéz körülmények között is így helyt tudott állni. Stéphane Peterhansel kitűnő ritmust kapott el a gyorsasági szakasz elején, mellyel ismét megmutatta, mire képes a PEUGEOT 2008 DKR. Később azonban technikai problémába ütközött, ami miatt időt veszített.

 

Kényelmesen, 8h45-kor indult a mai nap, majd lélegzetelállító dűnék vártak a pilótákra, amit külön nehezített, hogy a szél által újra és újra felkavart por és apró homok miatt jelentősen romlottak a látási viszonyok. Ez a nagyon finom homok, amelyben egy pillanat alatt elsüllyedhet az autó, el is homályosíthatja a látást, ezért az ilyen szakaszokon a navigátor szerepe döntő fontosságú.

Cyril Despres láthatóan új erőre kapott a pihenőnapnak köszönhetően, így jó ritmusban vágott neki a Dakar-rali utolsó hetének. Annak ellenére, hogy a dűnéken való átkelés teljesen más módszereket kíván meg egy motorostól, mint egy autóstól, a kétkeréken ötszörös Dakar-bajnok türelmesen, egyre jobb eredményekkel halad előre a versenyben: ezen a szakaszon a 9. helyen, összetettben pedig a 41. helyről a 39. helyre lépett előre. Pillanatnyilag ezt a szakaszt teljesítette a legjobb eredménnyel – autóval.

Stéphane Peterhansel sajnos nem volt ilyen szerencsés. Noha döbbenetes sebességgel indult meg a speciális szakasz elején, a 285.km-nél eltört a csonkaállvány. Kénytelen volt tehát megállni, és megjavítani az autót. Csak 16h15-kor tudta folytatni a versenyt, ráadásul a sebességet csökkentve, így nem sokkal 19 óra előtt, az 54. helyen érkezett be a speciális szakasz végén.

A holnapi, az Andok hegyláncain át vezető úton a versenyzők 4970 méter magasban vezetnek majd Argentína felé.

Holnap: 10. gyorsasági szakasz (Calama-Salta), január 14., szerda, 6h36. 859 km, ebből 358 km mért szakasz.

 

Cyril Despres (n°322): „Remélem, hogy a mai speciálison futott idő nem csak egy pillanatnyi fellendülés volt, hanem inkább valaminek a kezdete, ami stabilan kitart majd a verseny végéig. Ma nem hajtottam olyan nagyon, de nem is követtem el nagyobb hibát. Ennek ellenére kétszer meg kellett állnunk, ami miatt 10-12 percet veszítettünk: először egy defekt miatt, aztán a jack-kel volt probléma. Mi is megálltunk, amikor láttuk, hogy Stéphane-nak valami gondja van, hátha tudunk segíteni. Jó ritmusban haladtunk, elégedett vagyok: ma nagyon könnyen hibázhattunk volna. Hasznos tapasztalattal gazdagodtunk ma is, és azt gondolom, hogy most már, a verseny végén, minden nap lehetek egy kicsit harciasabb.”

Jean-Paul Cottret (n°302) : „Amikor megláttuk, milyen a gyorsasági szakasz, rögtön tudtuk, hogy jobban tesszük, ha a biztonság mellett döntünk, de azt is, hogy ez a szakasz akár kitűnő lehetőség is lehet. A buckás pályán nehéz volt a navigáció. Neki is ütköztünk egy keréknyomnak, ami nem tűnt nagyon veszélyesnek, mégis eltört miatta a csonkaállvány. Amikor Cyril odaért, kiderült, hogy az ő autójában van cserealkatrész, de szerszámok híján nem tudtuk felhasználni. Így hát megjavítottuk, ahogy tudtuk, úgyhogy ma este még versenyben vagyunk. Ez az eset annál is inkább bosszantó, mert akár meg is nyerhettük volna a szakaszt. De minden nap tanul az ember…”

 

 Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója: „Biztató a mai nap Cyril és Gilles számára, akik nagyon jó munkát végeztek, hiszen ez a gyorsasági szakasz navigáció szempontjából különösen bonyolult volt. Cyril napról napra egyre jobb, ami szintén örvendetes. Sajnos Stéphane és Jean-Paul technikai problémába ütköztek, eltört a jobb hátsó csonkaállvány, amelyet ugyan sikeresen megjavítottak, de ezt követően csak lassabb tempóban tudtak haladni. Ez valóban sajnálatos, hiszen nagyon gyorsak voltak a szakasz elején, 30 másodpercnyire a mezőnyt vezető autótól. De hát ez a verseny. A probléma ellenére örülünk, hogy két jó formában lévő autóval térünk vissza Argentínába. A cél továbbra is az, hogy megérkezzünk Buenos Airesbe.”

 

A 9. speciális szakasz eredményei:

1. Nani Roma (ESP)/Michel Perin (FRA) Mini 4:41:56

2. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team +00:06:27

3. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team +00:06:27

9. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +00:45:22

54. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total +03:21:23

 

A 9. speciális szakasz utáni összesített eredmények:

1. Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA) Qatar Rally Team 31:29:38

2. Giniel de Villiers (RSA)/Dirk von Zitzewitz (DEU) Toyota All Speed +00:23:58

3. Yazeed Al-Rahji (SAU)/Timo Gottschalk (DEU) Toyota +00:39:29

4. Krzysztof Holowczyc (POL)/Xavier Panseri (FRA) Mini  +01:17:41

5. Erik van Loon (NLD)/Wouter Roesegar (NLD) Mini +02:01:46

6. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +02:51:39

7. Christian Lavieille (FRA)/Pascal Maimon (FRA) Toyota +02:51:39

8. Vladimir Vasilyev (RUS)/Konstantin Zhiltsov (RUS) +03:02:41

9. Bernhard Ten Brinke (NLD)/Tom Colsoul (BEL) Toyota +03:34:07

10. Aidyn Rakhimbayev (KAZ)/Anton Nikolaev (RUS) +03:41:24

14. Stéphane Peterhansel (FRA)/J-P Cottret (FRA) Team Peugeot-Total 05:06:42

39. Cyril Despres (FRA)/Gilles Picard (FRA) Team Peugeot-Total +14:57:38