Cseke Eszter a legismertebb magyar nő a világban a Bridge Budapest rangsora szerint

OTS_Prince_AlbertÚjságírók és dokumentumfilmesek közül csak Cseke Eszter és S. Takács András került fel a legismertebb élő magyarok toplistájára, amelyet külföldi újságírók állítottak össze és a Forbes magazinban jelent meg. A politikamentes rangsort Rubik Ernő Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas feltaláló vezeti, második Szabó István Oscar-díjas, Prima Primissima-díjas filmrendező, harmadik Kertész Imre Nobel-díjas, Kossuth-díjas író, őt követik a Strasbourgban Sajtószabadság Díjjal, Monte-Carlóban pedig Arany Nimfával kitüntetett magyar dokumentumfilm sorozat, az On The Spot alkotói. A legismertebb magyarokról szóló toplista élvonalában Cseke Eszter az egyetlen nő.

A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület végezte 12 országban, a legnevesebb külföldi médiumok képviselőinek bevonásával, mint például a CBS News, a Die Welt vagy a Huffington Post munkatársai. Az egyedülálló felmérésben a külföldi újságírók 50 fős listáról választották ki a tíz legbefolyásosabb magyar sikertörténetet. A leginkább világhírű művészeket és feltalálókat felvonultató toplistán az idén Prima Primissima Díjra jelölt On The Spot után szerepel többek között Árvai Péter, a PREZI alapítója és Fischer Iván Kossuth-díjas, Prima Primissima-díjas karmester is.

„Libabőrös megtiszteltetés ezekkel az emberekkel egy listára kerülni, de eddig se gondoltuk, és nyilván ezután sem hisszük el, hogy Nádas Péter vagy Tarr Béla előtt lenne a helyünk bármilyen rangsorban” – nyilatkozta Cseke Eszter és S. Takács András a Bridge Budapestnek. „Hogy egyáltalán rajta vagyunk a listán, azt azoknak az embereknek köszönhetjük Gázától Johannesburgig, akik megosztották velünk az életük legnehezebb pillanatait. Ez óriási motiváció és felelősség is: meg kellett tanulnunk úgy elmesélni a történeteiket, hogy kitűnjenek a rengeteg riport, tudósítás és dokumentumfilm közül a világban.”