Csay Renáta ismét Európa trónján

A felnőtt egyéni versenyekkel folytatódott szombaton a maratoni Európa-bajnokság, legjobb kajakosaink és kenusaink egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet lapátoltak össze. Csay Renáta visszavágott a cseh Kozicskovának a tavalyi győri vb-vereségért. 

Tavaly év elején utolsó idényére készülődött a győriek kiváló maratonistája, Csay Renáta. A győri világbajnokság egyéni ezüst- és páros aranyérme után azonban úgy döntött, mégsem teszi le a lapátot, kedvet és erőt is érez magában a folytatáshoz. Hogy mekkora kedvet és mekkora erőt?

Nos, azt megmutatta a pontevedrai Európa-bajnokságon, amelyen Kiszli Vandát, valamint a tavalyi világbajnok cseh Kozicskovát maga mögé utasítva nyerte meg az aranyérmet.

„Reni csodálatos versenyzéssel védte meg Európa-bajnoki címét. Már a rajtot követően elszakadt a mezőnytől ez a három versenyző, majd lányaink az első futás után robbantottak, s le is dobták magukról cseh riválisukat. Végig fej-fej mellett, egymást segítve versenyeztek, Kozicsovának esélye sem volt befogni őket. Az utolsó futásra Reni egyszerűen más fokozatba kapcsolt, s biztos győzelmet aratott. De minden elismerés megilleti Kiszli Vandát is, aki az U23-as győzelmét követően a felnőtt mezőnyben is dobogóra tudott állni” – mondta Weisz Róbert, a magyar csapat vezetője.

A férfi kenusoknál a hazaiak kedvence, Manuel Campos diadalmaskodott, de a világbajnoki címvédő Kövér Márton nem könnyítette meg a spanyol versenyző dolgát. A rajtot követően egy öt fős boly alakult ki, amelyben ott lapátolt az U23-asok között is szereplő Nagy Gergely. A fiatalok között elrontotta a rajtját, most azonban jól helyezkedett, többször vezetett is, ám a második futást követően szépen leszakadozott mindenki, s az aranyért zajló versenyfutásra Campos és Kövér maradt. A két versenyző végig együtt haladt, csak a finisben tudták eldönteni a győzelem sorsát.

„Az utolsó kétszáz méteren robbantottak a fiúk, a közönség nagy biztatása közepette talán ha húsz centivel előbb Campos ért be az élen a célba” – tette hozzá a szakember, aki elégedett volt a hatodik helyen záró Nagy Gergely szereplésével is.

Férfi K-1-ben Boros Adrián bronzéremnek örülhetett ezen a napon, amelyet nagy versenyben szerzett meg. Az érmek sorsáról ezúttal is az utolsó 200 méter döntött, a portugál José Ramalho győzött, a második helyen a spanyolok versenyzője, Emilio Merchán érkezett. Boros harmadik helye mellett az U23-as mezőnyben is induló Máthé Krisztián a 14. helyen zárt.

„Kőkemény csatát hozott a férfi kajakosok versenye. A célba érkezést követően Adrián elmondta, olyan nagy veretés volt az élen, hogy se inni, se energiazselét magához venni nem volt ideje. Egy pillanatnyi kihagyás sem fért bele ebbe az ütközetbe” – magyarázta Weisz Róbert.

Vasárnap a felnőtt párosok versenye következik.