Családon belüli erőszakhullámot hozott a karantén?

A karantén alatt itthon is jelentősen emelkedett a családon belüli bántalmazások és a válóperes ügyek száma. A Híradónknak nyilatkozó szakemberek szerint várható volt, hogy az összezártság sok családot állít súlyos próbatétel elé.

Égnek a segélyvonalak a Patent egyesületnél. A szakértők már a járvány elején arra figyelmeztettek, hogy a tartós bezártság miatt megnövekedhet a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetek száma Magyarországon. Az egyesület jogásza szerint a gyakorlat igazolta a várakozást.

“Míg a békeidőkben nagyon nagy a visszatérő megkeresések aránya, most zúdultak az új ügyek. Nagyon sok új ügy lett. Ezt egy megbízható aránynak gondolom. Alsó hangon duplázódás de volt olyan időszak, hogy háromszor annyian kerestek mint amúgy”

– mondta híradónknak Spronz Júlia.

Magyarországon kevés hivatalos statisztika érhető el a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. A G7 a Belügyminisztérium adatai alapján számolta ki, hogy havonta átlagosan 33 kapcsolati erőszakot jelentenek a rendőrségen. Ez a szám márciusban ennek a másfélszerese, 50 volt.

Spronz Júlia szerint nem az történik, hogy jól működő kapcsolatok válnak bántalmazóvá, hanem a már meglévő erőszak súlyosbodik, nem egy esetben vált át fizikai bántalmazásba, vagy válik életveszélyessé. Ezért a megszokottnál többen kérték a segítségüket abban is, hogy segítsenek nekik elmenekülni otthonról.

A járvány miatti összezártság világszerte sok házasságot robbantott szét. A karanténok és kijárási tilalmak enyhülésével párhuzamosan Kínában és Nagy-Britanniában is megugrott az elindított válókeresetek száma. Ez itthon sincs másként. Magyarországon a karácsonyi és a nyári szünet után növekedni szokott a válások száma, így sok ügyvéd számára nem volt meglepetés, hogy a kijárási korlátozások miatti összezártság sok kapcsolat végét jelentheti.

Dr. Sass Rita szerint a megkeresések száma az utóbbi egy-két hétben növekedett meg igazán

“Azt tapasztalom, hogy több a válások száma. A tavalyi számokhoz képest 15-20 %-al megemelkedett a válóperek száma, illetve az ilyen irányú megkeresések úgyhogy hatással volt a karantén a válóperekre”

– mondja a családjogi ügyvéd, aki szerint a kliensek többsége már határozott szándékkal érkezik hozzá, tehát nem csak érdeklődik, hanem vélhetően el is jut a házasság felbontásáig.

atv.hu