Csaknem 40 milló eurós üzlet az iskolakezdés Bécsben

Volksschule Halirschgasse in Wien 17: Sanierung abgeschlossenMintegy 220 ezer diák és hallgató számára kezdődik meg hamarosan az új tanév az osztrák fővárosban. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik bécsi iskolaszereket vásárol – átlagosan 76 euró értékben. A bécsi kereskedők csaknem 40 millió eurós forgalomnak örülhetnek. De készülnek a tanévre az iskolafenntartók is.

 

A Wirtschaftskammer Wien (Bécsi Gazdasági Kamara) megbízásából készített felmérés szerint idén átlagosan 3,5 százalékkal magasabb forgalmat jelent a bécsi kereskedelem számára a tanévkezdés, mint 2013-ban. Az osztrák főváros lakói ugyanis átlagosan 76 euró értékben vásárolnak füzeteket, tollakat és egyéb írószereket az új tanév alkalmából, ami 38,5 millió eurós összforgalmat jelent.

A legtöbben új íróeszközökkel (71%), jegyzettömbökkel (63%), papírral (62%), mappákkal (61%) és füzetekkel (56%) vértezik fel magukat az új tanévre, notebookot vagy tabletet kilenc százalék vásárol. A felmérés arra is rávilágított, hogy a bevásárlások során a bécsiek számára a minőség a döntő (51%), az ár alapján 43 százalékuk választ üzletet. Örömteli fejlemény, hogy a környezetbarát termékek (35%) már többet nyomnak a latba, mint a bolt közelsége (28%), amikor arról kell dönteniük, hogy mit és hol vásároljanak.

Az érintettek 40 százaléka egyébként már jóval az iskolakezdés előtt megvásárolja a szükséges kellékeket, közvetlenül tanévkezdés előtt már csak 23 százalékuk indul beszerzőkörútra. Tíz százalékuk az iskolakezdés utánra hagyja a bevásárlást, míg 27 százalékuk mindig akkor vesz valamit, amikor és amire éppen szükség van.

Iskolasok_Foto_Votava_PID

De nemcsak a diákok készülnek gőzerővel az új tanévre, hanem az iskolafenntartók is. A város kezelésében lévő összesen 354 általános- és középiskolába mintegy 86 ezer diák jár, az épületeket 500 gondnok és 600 takarító tartja rendben. Ehhez évente 2.800 liternyi ablaktisztító folyadékot, 6.500 liternyi szanitertisztítót, 3.300 liternyi általános tisztítószert és 13.500 liternyi padlótisztítót használnak fel. Az ő számukra a tanév végével veszi kezdetét az igazán kemény munka: a szünet alatt minden egyes osztályteremből kihordják a bútorokat, hogy alaposan megtisztítsák azokat, és természetesen a padlót is felsikálják, illetve diszperziós bevonattal látják el. A nagytakarításból nem maradnak ki a tanári szobák, csoportszobák és tornatermek sem.

Felújítási munkákat 142 iskolában végeznek, az év végéig 76 iskolaépület újul meg teljes körűen a 2008-ban meghirdetett 570 millió eurós iskolafelújítási program keretében. Az idei felújításokkal együtt Bécs Városa már több mint 300 millió eurót fordított az osztrák főváros tanintézményeire.