Csak megtérülő beruházásokat indít a Mol

Csak olyan beruházásokat indít el a Mol, amelyek a jelenlegi és középtávra előre jelzett olaj- és gázárakon megtérülnek; ha az alacsony áron nem éri meg a kitermelés, leállnak – írja a Világgazdaság hétfői számában.


A megváltozott olajár-környezetben a világ összes kutató és kitermelő olajcége, köztük a magyar olajvállalat is felülvizsgálja a portfólióját, hogy újraszámolják a megtérüléseket – mondta lapnak Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatási-termelési igazgatója.
Mint elmondta, a magyar szénhidrogén-kutatás fejletségének ellenére a technológia és olajár változásai hatással vannak a társaságra. Most elmaradó beruházásait a Mol kedvezőbb gazdasági és piaci körülmények között kívánja megvalósítani.
A Mol idei, összes hazai szénhidrogén-termelése a tervek szerint legfeljebb 5 százalékkal csökken, vagyis tartható a csökkenés eddigi mértéke.
Ez ambiciózus terv, mert a belföldi mezők kimerülőben vannak, de még így is a Mol adja a magyar gázfogyasztás harmadát és az olajfelhasználás tizedét. A társaságnak ezen arány fenntartásának érdekében kell a portfólióját folyamatosan optimalizálnia – hangsúlyozta Szakál Tamás.

Forrás:MTI