Cecchini hazai pályáján, Muresan egyik kedvenc helyszínén hajt első idei pontjaiért

 H-Moto_Cecchini_Imola_elozetes_kep2Az előttünk álló hétvégén a legendás olaszországi versenypályán, Imolában kerül sor a Superbike világbajnokság idei negyedik versenyhétvégéjére, melynek keretében a FIM Superstock 1000 Kupa idei harmadik futamát is rendezik. A mezőnyben most is ott lesz a magyar H-Moto Team két külföldi versenyzője, akik egyaránt első idei pontjaikért hajtanak.

Robert Muresan és Riccardo Cecchini Aragónban és Assenben is rendkívül közel álltak a pontszerzéshez, és tempójuk alapján mindkétszer a top10 környékén zártak volna, azonban hol egy technikai probléma, hogy egy bukás, de valami eddig mindig megakadályozta őket idén első világkupa-pontjaik begyűjtésében.

A versenyképes tempó és a nulla pont között némileg frusztráló és bosszantó ellentmondás feszül, ezért mind a román, mind az olasz pilóta azon lesz Imolában, hogy valahogy kisimítsa ezt az ellentmondást, és megszerezze a magyar H-Moto Team immár többszörösen kiérdemelt első pontjait a bajnokságban.

A verseny részben a megemlékezés jegyében is fog telni, hiszen szinte napra pontosan 20 éve és egy hete lesz annak, hogy Roland Ratzenberger és Ayrton Senna tragikus módon életét vesztette Imolában. Azóta természetesen minden sokkal biztonságosabb lett a pályán, de emlékük örökké élni fog, és Senna a motorversenyzők közül is sokaknak jelent nagyon komoly inspirációt, köztük a H-Moto Team két ifjú pilótájának is.

Robert Muresan
„Imolába érkezünk, ezért szeretnék először is néhány szóban megemlékezni Ayrton Sennáról, aki idén 20 éve hunyt el. Az igazság az, hogy túl sok mindenre nem emlékszem még azokból az időkből, de sokat tudok Sennáról, és tudom, hogy nagyon sok örömet okozott az országának egy olyan időszakban, ami nem volt épp könnyű Brazília számára. Ő egy igazi ízig-vérig versenyző volt, és minden hozzá hasonló egyéniség motivációt ad nekem, hogy lássam, a motorsport nem szimplán egy sport, hanem egy egész életen át tartó tapasztalat a versenyzőknek. Ami a saját eddigi szezonomat illeti, nos, elég sok balszerencsém volt eddig… Assenben a száraz pályán nagyon jó volt a tempónk, körülbelül egy másodpercre voltunk az 1. helytől, de pont a futamra szakadt le az ég. Normál esetben én szeretem az esőt, de mivel előtte nem tudtunk ilyen körülmények között gyakorolni, így most problémáink voltak a versenyen. Most már legalább vannak ilyen tapasztalataink is, így legközelebb már tudni fogjuk, mit csináljunk hasonló helyzetben. Biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló hétvégén, Imolában meg fogom tudni kezdeni a pontszerzést. Eddig egyszer versenyeztem itt, még 2011-ben a Supersport vb-n, és ez a „saját” pályáim egyike, gyors kanyarokkal, amiket imádok. Talán 1 vagy 2 kanyar van a pályán összesen, ami kevésbé szimpatikus, de biztos vagyok benne, hogy összességében nagyon gyorsak leszünk. A felkészülésem, úgy érzem, hogy nagyon jól sikerült, ugyanúgy, mint Assen előtt, és folyamatosan fejlődök. Mentálisan is erősebbnek érzem magam, és meg fogom próbálni végig a top10-ben tartani magam. Biztosan tudom, hogy ez lehetséges, csak óvatosnak kell lennünk a döntéseinkkel. Én és a csapat is rengeteget tanultunk az elmúlt két versenyből, és készen állunk Imolára.”

Riccardo Cecchini
„Senna egy olyan személyiség volt, akit mindenki szeretett, és máig rengeteg dokumentumfilm készül róla. Sajnos abban az időben, amikor ő versenyzett, az autók és a pályák nem voltak még olyan biztonságosak, mint ma. Az ő legendája örökké élni fog, és számomra azért is nagyon szimpatikus a személye, mert noha gazdag családból származott, de soha nem akart a boldogság egy elzárt szigetén élni, miközben Brazíliában mindenki a szegénységtől szenvedett, mindig együtt érzett és azonosult az övéivel. Én is hasonlóan érzek, és a hatalmas örömmel tölt el, hogy most a hazai versenyemre készülhetek. Mindig nagyon jó érzés itthon versenyezni, nem tudom szavakba önteni, hogy miért, ez inkább csak egy érzés, de itt valahogy sohasem alakulnak rosszul számomra a dolgok. A másik hazai pályámhoz, Misanóhoz hasonlóan 4 évet töltöttem el az imolai pályán, és rengeteg emléket őrzök innen, köztük néhány bukás emlékét is, de jó dolgokat is bőven. Az idei év eddigi két versenyén nem volt túl sok szerencsém, de most teljesen fel vagyok dobva és készen állok, hogy megtörjem ezt a rossz sorozatot. Magabiztosnak érzem magam a motoron, és maximálisan készen állok rá, hogy a legjobb pozíciókért harcoljak. A célom ugyanakkor továbbra is az, hogy tapasztalatokat gyűjtsek és eggyé váljak a motorral, mert csak így lehetek képes legyőzni a többieket. Edzésről edzésre és versenyről versenyre fejlődök, és biztosra veszem, hogy hamarosan az eredmények is jönni fognak. A lényeg, hogy ne kapkodjuk, és élvezzük a sikerhez vezető utat, ami biztos vagyok benne, hogy idővel elvezet minket a célunkhoz. Végül el kell, hogy mondjam, hogy egy nagyon komoly plusz motivációm is lesz ezen a hétvégén, de nem árulom el, hogy ki az!”