Cafe Budapest 22

2013. október 11–20. között 22. alkalommal rendezi meg a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált. Az idei eseményen továbbra is a kortárs és progresszív művészeti szegmens mutatkozik be, a maga műfaji sokszínűségével. 2013-ban is folytatódik a kávéházak, „kult-kocsmák” helyszínként történő bevonása, ahol a tavalyi koncepcióhoz hasonlóan jazzkoncertek, kortárs tánc előadások, slam poetry estek, illetve új cirkuszi programok kerülnek megrendezésre. A színházi produkciók között látható lesz a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház vendégjátéka, a Mester és Margarita rendezője Balázs Zoltán. Mundruczó Kornél és Wéber Kata Demencia című darabjának ősbemutatóját a Trafóban tekinthetjük meg. A fellépők között találjuk az Ensemble Modern, a Kroumata, a The Brandt Brauer Frick Ensemble együtteseket, valamint Nagy Józsefet és Szelevényi Ákost. Az események közül pedig meghatározó lesz a Monodráma Fesztivál, az ECM Fesztivál, a Kortárs Galériák Éjszakája és a Jazzmaraton.


A Café Budapest eseménysorozat a kortárs művészetek tárházát hozza el az érdeklődőknek a magyar kulturális élet olyan meghatározó helyszínein, mint a Budapest Music Center, a Bárka Színház, a Budapest Jazz Club, a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Színház és a Trafó- Kortárs Művészetek Háza. A café budapEST sorozat helyszíneként közreműködő kávéházak, avagy „kult-kocsmák” az egyik legfontosabb pillérei a fesztiválnak; köztük megtalálható a Téli Kertem, a Szatyor Bár, a Gozsdu Manó Klub, a Kirakat Bisztro, a Kolor Bár, a Mika Tivadar Mulató, a Kazimír Bisztró, a Fogasház, a Púder Bárszínház, valamint a Gödör Klub.

A fesztivál kiemelkedő eseménye a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában frissen bemutatott Mester és Margarita a Bulgakov-regény rendhagyó adaptációjának magyarországi bemutatója. Az egymás mellett futó szimbolikus, allegorikus és mágikus történetszálakat Balázs Zoltán rendezői koncepciójában DNS-spirálhoz hasonlóan fonja egymásba. A „mese” két különböző változatban tárul elénk. Az összművészeti mozaik szervesen egymásra épülő elemei a szöveg, a látvány, a pontosan megtervezett mozdulatok, a film és a zene, mind-mind része annak az összetett gondolati konstrukciónak, mely a „színház a színházban” élményén keresztül fókuszálja a néző figyelmét a sokrétű történet rejtett tartalmaira.

A The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertje a magával ragadó és impulzív, klasszikus hangszerekre komponált, természetes akusztikájú muzsikájával a kortárs minimalizmus, a dance-techno és a jazz izgalmas ötvözete. A csapat az éjszakai klubok és az elegáns koncerttermek szívesen látott formációja, egyedi muzsikájukat hallva ezen nem is lehet csodálkozni.

A Monodráma Fesztiválon október 12–16. között külföldi vendégjátékok és hazai produkciók vesznek részt. Például a ljubljanai Glej Színház, Szlovénia legrégebben működő független teátruma. Megalakulása, 1970 óta az újító, a nyitott, a szabad színház szinonimája, műhely, mely számos, nemzetközileg is komoly rangot szerző szlovéniai színházi alkotónak adott meghatározó impulzusokat. Jure Novak, a Glej rendezője, színésze, írója az Ezért vagyok boldog című önéletrajzi performanszában a depressziót (vagy a boldogságot?) állítja a középpontba. „A mai világban az ember kötelessége, hogy boldog legyen. A reklámplakátokon és a reklámfilmekben látható boldog emberek egyfolytában azt sugallják, hogy milyen könnyű egyedül is boldognak lenni. De mi is valójában a boldogság?”

Az Edition of Contemporary Music (ECM) Fesztivál október 16–19. között a Café Budapest különleges jazz és kortárszenei eseménysorozata, amelynek során lehetőség nyílik többek között az Elina Duni Kvartettel, a Quercus Trióval, Boros Zsófiával és a Susanne Abbuehl Kvartettel találkozni. Opus Jazz Club-ban és a Budapest Music Centerben a nagyhírű – számos Grammy-díjat elnyerő –lemezkiadó legújabb és egész Európában nagy izgalommal várt projektjeit mutatja be. A kivételes atmoszférával kecsegtető koncerteken olyan karizmatikus előadókkal találkozhatunk, mint June Tabor, Iain Ballamy vagy Elina Duni.

A Kortárs Galériák Éjszakájához október 17-én 18–24 óra között több mint 20 neves kiállító csatlakozik; az esemény során az érdeklődők betekinthetnek a kortárs galériák világába, részt vehetnek kiállítás-megnyitókon, találkozhatnak művészekkel és számos újdonsággal gazdagodhat a vizuális világuk.

A Jazzmaraton programján október 18-án és 19-én a Ninagram, Luiza Zan, Barabás Lőrinc, a Pálinkaálom, a Borbély Műhely és a Tóth Vera-Éles Gábor duó koncertjei érzékeltetik, hogy milyen tágas és milyen sokrétű az a zenei világ, melyet csak egyszerűen jazznek nevezünk.

A jazzvilág két gitáros óriása, Mike Stern és John Abercrombie is fellép a Café Budapest Fesztiválon. Abercrombie „39 Steps” című, idén ősszel megjelenő anyagát mutatja be. A legendás mester a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy arra törekszik, hogy játéka révén a közönség eleven kapcsolatba lépjen a jazz kimeríthetetlenül gazdag múltjával, és azt szeretné, ha ugyanilyen intenzíven át is élné a zenei határok kitágíthatóságának élményét. Mike Stern is friss zenei anyaggal érkezik, hitvallása, hogy a zene az a hely, ahol bármi megtörténhet.

Budapest felfedezése mások nézőpontjából – ez lehetne a mottója a „Hosszúlépés. Járunk?” csapatának rendhagyó városnéző túráinak. Bemutatják például azokat a helyszíneket, melyeket az utóbbi években oly szívesen leptek el hollywoodi filmesek. Választ kapunk arra, hogy miért látják fővárosunkat Kelet-Berlinnek, Szentpétervárnak, Párizsnak vagy – jól emlékszünk még a Madonnával forgatott Evitára – Buenos Airesnek. Egy másik túrán Cseh Tamás nyomába eredhetünk, az emblematikus dalénekes kedves budai helyeit járhatjuk végig, többek között a híres „presszókört”. A kalauz Bereményi Géza lesz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*