Bürokratikus központosítás helyett nyílt szakmai párbeszédet a közoktatásban!

A Demokratikus Koalíció egyetért az közoktatásban kialakult állapotok miatt tiltakozó pedagógusokkal és oktatási intézményekkel. Az Orbán kormány centralizált és bürokratikus oktatásirányítási rendszere mára tökéletesen és végérvényesen megbukott.

Ebben a rendszerben mindenkit átvertek. Az önkormányzatoktól, helyi közösségektől elvették az iskoláikat, ugyanakkor a költségeket továbbra is velük akarják megfizettetni. Életpálya modellt ígértek a pedagógusoknak, valójában közülük sokaknak alig nőtt bére, miközben megemelkedtek az óraterhek és elviselhetetlen mennyiségű adminisztráció szakadt a nyakukba. A minősítés, portfóliókészítés, önértékelés, ellenőrzés kafkai rendszere csak értelmetlen munkát jelent, ami tanítástól és gyerektől vonja el a pedagógusokat. Jellemző, hogy még az intézmények ellenőrzését végző szakértők sem kapják meg jogos járandóságukat.

A kormány most látszattárgyalásokkal akarja levezetni a gőzt. A kozmetikázás azonban nem megoldás. A DK álláspontja szerint meg kell szüntetni az oktatás értelmetlen központosítását, és a pedagógusokat megalázó helyzetbe hozó minősítési és értékelési rendszert.

Fontosnak tartjuk,hogy  a pedagógusok nyíltan elmondhassák véleményüket a közoktatás állapotáról, ezért minden lehetséges támogatást és segítséget megadunk azoknak, akiket retorzió ér kiállásuk miatt.- írta szerkezstőségünknek megküldött közleményében  Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke,  EP képviselő.