Budapesten működik a világ harmadik legnagyobb Viacom központja

London és New York után a világ harmadik legnagyobb Viacom központja található Budapesten, ami jelentős vérfrissítésen, belsőépítészeti redizájnon esett át. A globális médiacég megújult magyarországi főhadiszállásáról üzemeltetik a Comedy Central, Nickelodeon, Nick Jr., Paramount, VIVA és MTV csatornákat is. A 2950 m2 alapterületű tágas irodát a médiacég különböző területeken dolgozó 235 munkatársa vehette birtokba: ebédjüket a South Park kantinban költhetik el, a megbeszélések pedig olykor az óriási Beavis és Butthead tárgyalóban zajlanak. Kisebb nagyobb stratégiai megbeszélésekre ott a Situation room, ami a Jersey Shore K.Sz.M. (Kondi Szoli Mosoda) „hitvallását” űző szereplőjéről, Situationről kapta nevét.

 A XI. kerületi központ egyben a világ harmadik legnagyobb Viacom székhelye, hiszen a médiavállalat csak Londonban és New Yorkban tart fenn ennél is tágasabb irodát. Ennek oka – a kiterjedt magyarországi és regionális aktivitáson túl -, hogy Budapesten működik a cég mintegy kétszáz fős, egész Európára kiterjedő pénzügyi szolgáltató központja is. Ez utóbbi számos fiatalt vonzott a céghez és a munkahelyek kialakításánál figyeltek az ő igényeikre is: legyen ez egy modern, laza iroda, amelyben az összes technikai feltétel adott a munkájukhoz.

A Viacom fő portfóliója természetesen a szórakoztatás és ezt tükrözi a központ különleges dizájnja is. Hatalmas festmények borítják a falakat, megelevenednek például a Comedy Centralon látható sorozatok, többek között  a South Park jelenetei is. Ezek mind egyedi készítésű elemek, hazai alkotók munkái, csakúgy mint a régi adásszalagokból készült világtérkép. A tárgyalók elnevezése is a szórakoztatóipart idézik, így kerülhetett fel a Jersey Shore-ból ismert Kondi Szoli Mosoda ikonjai  az egyik tárgyaló üvegfalára, míg egy másik szoba az Enterprise űrhajó nevét viseli. A Selfie szobában telefonbeszélgetéseket lehet folytatni, de ezt a célt szolgálják a különleges telefonfülkék is. A recepciós pult impozáns és masszív, egy magyar találmány, az üvegbeton adja az alapját.

 „Cégünk egy magához méltó monumentális irodába költözött. Designban pedig nem ismertünk határt. Kicsit szabadabb, humorosabb, lazább keretek közé helyeztük a munkaállomásokat. Gondolkoztunk, hogy az irodán belül kötelezővé tesszük a rolleres közlekedést is, de ezt meghagytuk a startupok kiváltságosságának. Egyes menő irodákban pingpong asztal és kütyüautomata van, nálunk viszont Chef bácsinak hívják a South Park kantin szakácsát” – mondta Bartosz Witak a Viacomcsatornák kelet-európai és izraeli ügyvezető igazgatója.

A Dorottya-udvarban található ultramodern Viacom központban 400 világítótest gondoskodik a fényről, 58 kilométernyi kábel kanyarog a földön és a falakon, a természetes fény 300 m2-nyi üvegfalon keresztül szűrődik be. A költözésen 23 cég dolgozott, 2000 liter festék fogyott közben és 2800 m2 szőnyeg került a padlóra. A költöztetéssel foglalkozó kollégák munka közben 7200 liter vizet fogyasztottak.