Budapesten koncertezik David Helfgott

A Ragyogj! Sztárja, a világhírű zongorista újra Magyarországon – David Helfgott november 10-én Budapesten ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.

David Helfgott neve kiemelkedő a klasszikus zenét alaposan ismerők számára ikonikus életéről, készült a Ragyogj! (Shine) 7 Oscar díj -ra jelölt film, igazi virtuóz ausztrál zongoraművész.

Élettörténete megihlette az ausztrál Scott Hinks filmrendezőt, 1996-re készült el a Shine (Ragyogj!) című film, mely 1997-ben 5 Golden Globe és 7 Oscar-díj jelölést kapott, Geoffrey Rush, a film főszereplője pedig el is nyerte a legjobb férfi alakításért járó Golden Globe és Oscar-díjat. A Shine bemutatása óta 15 évet kellett a hazai nagyközönségnek várnia David Helfgott -ra.

Idén, november 10-én Beethoven illetve Csajkovszkij műveibe enged betekintést a Papp László Budapest Sportarénában.

David Helfgott 1947-ben született Melbourben. igazi csodagyerekként indult, lenyűgöző és kiemelkedő képességeket mutatott a matematika, sakk és zene területén egyaránt. Annak ellenére, hogy a világ hazánktól egyik legtávolabbi pontján élt és él, de igen erős szál fűzi Magyarországhoz, ugyanis egyik első tanára, aki 17 éves korában felfedezte tehetségét és betegsége alatt is bízott visszatérésében, a magyar származású zongoraművész, Bartók Béla és Weiner Leó tanítványa, Bálint Alice volt. Helfgott 19 évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstílusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlították. Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott.

Az 1970-es évek elején betegsége miatt visszatért Ausztráliába, ahol több mint 10 évig kezelték, mindenki azt gondolta, hogy nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice (Alice Carrard) volt az, aki gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki.

Visszatérésére a zenei világba az 1980-as évek közepén került sor, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gillian-nel, akinek szeretetével és segítségével David Helfgott ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárjává vált.

David Helfgott -ot, a komolyzene egyik leghitelesebb előadójaként tartják számon. Évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is egyedülálló és rendkívüli, hogy Budapesten üdvözölheti őt ismét a klasszikus zenét szerető hazai közönség.

November 10.-én a koncert első felében Beethoven Sonata Opus 13 “Pathetique” majd a második részben David Helfgott & Hungarian Studio Orchestrával, Csajkovszkij Piano Concerto, No.:1,bűvöli el a közönséget.

A Hungarian Studio Orchestra muzsikusai iskolás koruk óta, több mint 15 éve játszanak együtt a legkülönbözőbb zenei produkciókban. Zenekaruk elsősorban stúdiófelvételek készítésére specializálódott, partnereinkkel a legmagasabb szintű technikai és művészi elvárásoknak is igyekszünk megfelelni nemzetközileg is.

Olyan nagyszerű muzsikusokkal dolgozhattak már együtt, mint Ennio Morricone, Michel Legrand, Michael Price, Patrick Doyle, Sheridan Tongue, Richard Harvey, Bill Connor, Graham Preskett, Nick Wollage, Michael Richard Plowman, Tom Garrad-Cole, Fekete-Kovács Kornél vagy Pejtsik Péter. Klasszikus zenei feladatokon túl szívesen teljesítenek jazz, könnyűzenei és crossover felkéréseket, teljes szimfonikus zenekartól akár a legkisebb kamaraegyüttesig, bármilyen összeállításban. Kiválóan felkészült és tapasztalt munkatársaiknak, hangmérnök kollégáiknak köszönhetően előzetes egyeztetés után akár “távmunka” keretében is együttműködhetünk.

Csodálatos, minőségi estet ígér David Helfgott és a Hungarian Studio Orchestra valamint a szervezők! Ne hagyja ki!

Jegyek itt: http://ticketa.jegy.hu/auditwiev.php?eid=290257&aid=5731&vid=178