“Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”

Megkezdődött a Budapest Pride fesztivál péntek este Budapesten, a megnyitón a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy valódi mozgalomként erősödhessen tovább a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség, teljes spektrumát figyelembe venni, senkit nem hátra hagyni.

Résztvevők Alföldi Róbert színész, rendező beszédét hallgatják a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján a Margitszigeten, a Holdudvar szórakozóhelyen 2015. július 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Résztvevők Alföldi Róbert színész, rendező beszédét hallgatják a 20. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján a Margitszigeten, a Holdudvar szórakozóhelyen 2015. július 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

    Nagy Szilvia kifejtette, hogy az elmúlt húsz év eredményeit együtt érték el az LMBTQ közösség tagjai. Kifogásolta, hogy a tolerancia szót gyakran használják, könnyű eladni, “Orbán Viktor szerint például Magyarország egy toleráns ország”, de valójában “ügyesen bújtatott elutasítás” áll a háttérben Magyarországon.     Az alapítvány elnöke úgy vélte, mindig törekedni kell arra, hogy az emberek sokszínűségüket méltón megjeleníthessék.
    Alföldi Róbert színész, rendező beszédében hangsúlyozta, hogy Budapest multikulturális világváros, így a főváros vezetője nem nevezhet semmiféle kisebbségi rendezvényt nem természetesnek és visszataszítónak.
    Hozzátette: egy ilyen kijelentés nem méltó egy valóban igaz értékekben hívő keresztény, konzervatív kultúremberhez, emellett pedig soha nem magánemberként hangzik el a főpolgármester szájából. A színész szerint Tarlós Istvánnak lehetnek félelmei, zavarban lehet és idegenkedhet az azonos nemű pároktól, de vagy nem kell egy világváros vezetését elvállalni vagy akarjon változtatni az idegenkedésen, ne ítélkezzen, hanem kérdezzen, ne felsőbbrendűen véleményezzen, hanem vizsgálódjon.
    Az idén július 3. és július 12. között rendezik meg az LMBTQ közösség fesztiválját, a 20. Budapest Pride-ot, az ehhez kapcsolódó felvonulást pedig július 11-én, szombat délután Budapest belvárosában.
    A fesztivál több tucat programmal, kiállításokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, filmvetítésekkel, várja az érdeklődőket. Az idei fesztivál jelmondata “Budapest Pride: 20 esztendőnk hatalom!”, amelyet József Attila egyik verse ihletett. Ezzel azt akarják üzenni a szervezők, hogy az LMBTQ-közösség mindennapi valóságának még mindig része a kirekesztettség, valamint olykor az otthontalanság.
    A fesztiválmegnyitón megjelent többek között Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP politikusa, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, Juhász Péter, az Együtt alelnöke, valamint több nagykövetség képviselői.

Forrás:MTI