Budapest Jazz Orchestra: Aki autón járni óhajt

A Budapest Jazz Orchestra tematikus koncertsorozatai mellett, 2015. február 14-én este, (az eredetileg meghirdetett négy helyett) öt énekes szólista közreműködésével készül budapesti lemezbemutató koncertjére a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

 

Az 1998-ban megalakult Budapest Jazz Orchestra valódi áttörést jelentett a hazai jazz élet számára, hiszen létrejött Magyarország első professzionális big bandje, mely hangzásával a ’20-as évek Amerikáját idézte. A zenekar dinamikus fejlődése során a műfaj jelentős zenei állomásait végigjárva mára a kortárs zene világszinten is elismert reprezentálójává nőtte ki magát. A Budapest Jazz Orchestra az egyetlen magyar big band, amely meghívást kapott a legrangosabb fesztiválokra, úgy, mint a Marciac-i Jazz Fesztiválra, a Montreux-i Jazz Fesztiválra, illetve a cannes-i MIDEM fesztiválra, valamint a Nemzetközi Jazz Day alkalmából a Kolozsvári Állami Operába.

A 2013 szeptemberében debütált új, „Swing Evening Show” című produkciójuk. A műsorban a zenekar négy kiváló énekessel kiegészülve – Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Farkas Gábor Gábriel, Mujahid Zoltán a ’20-as évektől napjainkig kalauzolja el a közönséget a swing világába. A produkciót óriási ovációval fogadta a közönség. A meghívottak állandó résztvevői a show-nak, akik a magyar vokális jazz kiforrott egyéniségei.

 

Mivel időközbena lemezen közreműködő Mujahid Zoltán aznap az MTVA A Dal című műsorának középdöntőjében szerepel, helyette a február 14-i koncerten beugróként Szolnoki Péter /Bon-Bon/ és Molnár Gábor /Fool Moon/ lép fel.

 

Az angol nyelvű koncertprogram sikere is igazolta a zenekar vezetőjének, Kollmann Gábornak az elképzelését: 2014 októberére elkészült a produkció magyar nyelvű verziója, melyet hanglemez formájában rögzítettek a négy énekessel, Aki autón járni óhajtcímmel.

Az új hanganyag a XX. század ismert, illetve ma már elfeledett zenei gyöngyszemeit mutatja be. A feldolgozások kifejezetten a zenekarra, valamint a lemezen közreműködő négy szólistára íródtak, melyek Csejtei Ákos, Hárs Viktor és Zakar Zoltán munkái. A régi magyar filmslágerek és a nagy sikereket elért magyar jazz- és könnyűzenei kompozíciók először szólalnak meg magyar nyelven.

Az új lemezről Kollmann Gábor így nyilatkozott:

“Fontosnak tartom a korábbi idők zenéinek ismeretét, mert enélkül nem tudjuk honnan indultunk és hová akarunk megérkezni. Ennek a lemeznek az ötlete és megvalósítása olyan egységbe kovácsolta a résztvevő művészeket, mintha mindig is erre készültünk volna. Remélem, sokan örömüket lelik abban, hogy együtt emlékezünk a XX. század dalaira.”

A Budapest Jazz Orchestra fellépéseiről bővebben az együttes weboldalán, a www.budapestjazzorchestra.hu oldalon található részletes információ.