Búcsúzik az IWIW

2014. június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi portált. Az iWiW nyílt levélben búcsúzik felhasználóitól.

                                                                                       Mélyen tisztelt Közösségem!

12 évvel ezelőtt egy korszakalkotó közösségi tér házigazdájaként ismertetek meg. Bő egy évtized alatt 4,7 millióan csatlakoztatok hozzám, kapcsolódtatok barátokhoz, osztottatok meg információkat, képeket magatokról és számotokra fontos dolgokról, tanulmányozhattátok mások közösségi hálóját, releváns kapcsolódási pontot keresve. Több száz milliónyi ismertségi szál kelt új életre, rengetegen találtatok rá múltbéli cimborákra és akár feledésbe merült rokonokra is. 50 éves osztálytalálkozók, meglepetés születésnapi partik szervezésének ugyanúgy részese lehettem, mint eltűnt emberek felkutatásának, és elég gyakran játszottam cinkostársat szerelmi szálak szövődésében is. A rólam írt verseket és dalokat ugyanúgy élveztem, mint amikor stand-uposok használták a nevemet.

Büszke vagyok minderre, ahogy arra is, hogy aktív részese lehettem a magyarországi internetezés elterjedésének. Megtisztelő, hogy számos ember, kiváltképp a vidéken élő közép- és idősebb korúak miattam köttetették be otthonukba az internetet és tanulták meg kezelni azt. 5 éven keresztül voltam az ország leglátogatottabb honlapja, naponta 1,5 millióan néztetek be hozzám, és ezzel a hazai informatikai és közösségi élet egyik első kulcsszereplőjévé tettetek.

Immáron 5 éve élek együtt a világot behálózó közösségi site-tal (nevezzük nevén: a Facebook-kal), és pont ennyi ideje kongatják a vészharangot sokan, hogy kényszerházasságunk a más országokban tapasztaltakhoz hasonlóan, előbb-utóbb úgymond bedől. Megtudtam, hogy milyen, amikor rajonganak értem, majd meg kellett tanulnom kezelni azt is, hogy már kevésbé számítok menőnek, és végül el kellett fogadnom a természet rendjét.

Üzemeltetési szerződésem lejár, ideje volt hát megejteni gazdámmal a sokadik könnyesen komoly beszélgetést a jövőről. Jól esett, hogy az Origo Zrt. gyermekeként kezelt, és hogy a végletekig tartotta: azt a közösségi teret, amit fél milliárd élő kapcsolat tart össze, nem lehet az emberek alól szőnyegként kihúzni. Évekkel ezelőtt megegyeztünk, ha eljön az a pont, amikor felhasználóink önszántukból repülnek ki ebből a virtuális térből, búcsút intünk. Eljött. Hogy stílusos legyek: egy kapcsolat most véget ér.

Ezúton szeretném megköszönni az élményeket mindannyiótoknak, akik – ha már egyre kevésbé is látogattatok mégis mindvégig – hozzám tartoztatok. Kérlek benneteket, hogy 2014. június 30-ig mentsétek le profilotokból a számotokra fontos emlékeket – ezt immáron könnyedén, egy kattintással megejthetitek, ha igényelitek a digitális időkapszulát. Egy utolsó nyereményfelhívást is közzé teszek: hűségeteket készpénzzel és vásárlási utalványokkal díjazom.

 

Utolsó tipp: a profilod hagyd meg, hogy ismerőseid is lementhessenek téged, a bezárás követően egyébként is automatikusan törlődik minden adat, hacsak te magad erről nem rendelkeztél, vagy rendelkezel másképp.

Egy korszak lezárult, a Gépház nem küld több üzenetet, üdv:

iWiW