Brit egészségügyi miniszter: a kormány betilthatja a szabadtéri testedzést a szabályok tömeges megszegése esetén

A brit egészségügyi miniszter szerint a kormány megtilthatja a szabadtéri testedzés minden formáját, ha a lakosság nem tartja magát az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó előírásokhoz.

    Nagy-Britanniában a kormány rendelete alapján a legszükségesebb esetekben lehet csak kimenni az utcára. Ezek közé tartozik a bevásárlás és a gyógyszerek beszerzése, illetve az, ha valakinek orvosi ellátásra van szüksége.
    Engedélyezett napi egy szabadtéri testmozgás is séta, kocogás vagy biciklizés formájában.
    A gyülekezéseket a kormány megtiltotta, közterületen nem tartózkodhat együtt kettőnél több olyan ember, aki nem egy háztartásban él.
    A hatósági beszámolók szerint azonban a kellemes hétvégi tavaszi időben sok helyen – elsősorban a parkokban és a dél-angliai tengerparton – ezrek gyűltek össze, és nem egy esetben a rendőrségnek kellett közbelépnie a tömeg feloszlatására.
    A dél-londoni Lambeth kerület tanácsa vasárnap bezárta a városrész legnagyobb közparkját, a Brockwell Parkot, ahol előző nap a hatóságok becslése szerint háromezren napoztak és sétáltak, gyakran nagyobb csoportokban.
    Matt Hancock egészségügyi miniszter a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette, hogy a napozás nem tartozik a testmozgás engedélyezett formái közé.
    Hozzátette: tudja, hogy a lakosság nagyon nagy többsége tartja magát az előírásokhoz, de “egészen hihetetlen”, hogy egy csekély számú kisebbség veszélyezteti mindenki jogosultságait.
    Hancock – aki maga is átesett az új koronavírus okozta Covid-19 betegségen – kijelentette: ha az emberek nem akarják a szabadtéri testmozgás minden formájának megtiltását, akkor tartaniuk kell magukat az előírásokhoz.
    Neil Ferguson, a neves londoni Imperial College egyetem járványtan-professzora – akinek vírusterjedési modellszámításait a brit kormány alapvető fontosságú tudományos forrásként használja a Covid-19 járvány elleni stratégia kidolgozásához – a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: már vannak bizonyos jelek arra, hogy a korlátozó intézkedések lassítják a járvány terjedését.
    Kijelentette: várakozása szerint a következő egy hétben e lassulás már markánsabban érzékelhető lesz, az új nagy-britanniai fertőzések száma hét-tíz napon belül tetőzhet.
    Ferguson professzor szerint most az a kritikus fontosságú tényező, hogy utána milyen gyorsan indul lefelé az új esetek számát jelző görbe.
    Hozzátette: a modellszámítások azt mutatják, hogy a jelenlegi hatósági intézkedések mellett hétezer és valamivel több mint 20 ezer között lesz a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.
    Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója minapi sajtóértekezletén kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.
    A legutóbbi adatok szerint eddig 4313-an haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta járványban.

Forrás:MTI