Bővülő mezőgazdaság, növekvő kiállítás

Minden idők egyik legsikeresebb agrárkiállítását zárta szombaton a Hungexpo. A Budapesti Vásárközpontban január 25–28. között megrendezett 35. AGROmashEXPO-n és 7. AgrárgépShow-n, valamint a velük egy időben rendezett Magyar Kert és Szőlészet és Pincészet szakkiállításokon a tavalyinál is több látogató és kiállító volt jelen.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

Az ország és a kelet-közép-európai térség legjelentősebb agrárkiállítását 45.000 látogató kereste fel. A 350 kiállító (köztük 36 külföldről érkezett) idén is a Vásárközpont teljes területét elfoglalta: 9 pavilonban és a hozzájuk tartozó szabadterületen, összesen csaknem 40 ezer négyzetméteren mutatta be gépeit, fejlesztéseit.

A magyar mezőgazdaság 2010 óta folyamatosan nő, hat év alatt 55 százalékkal bővült, 2016-ban 2620 milliárd forint volt a kibocsátása – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kiállítás megnyitóján. A tárcavezető kiemelte az agrárium a magyar gazdaság motorja, nemcsak átvitt értelemben, hanem valóságosan is, mivel az elmúlt esztendőkben nőtt a gépesítettsége, műszaki színvonala, technológiai szintje. Ebben a fejlődésben nagy szerepe volt a mezőgépgyártásnak és kereskedelemnek, ami az agrárium egyik fontos tartópillére – közölte. Fazekas Sándor úgy ítélte meg, hogy a mezőgépipar és gépkereskedelem idei kilátásai kedvezőek, 2017. a gépgyártók és a kereskedők számára is a növekedés éve lesz. Hozzátette, adottak a feltételek a magyar agrárium további fejlődéséhez, az elmúlt hat év következetes munkája erre jó alapot ad.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (Megfosz) elnöke a megnyitón elmondta: a mezőgép gyártás és kereskedelem most már évek óta több mint 160 milliárdos piac, és ez idén akár 5 milliárd forinttal bővülhet is.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: a hazai mezőgazdaság kihívásai növekvő szakmai elvárásokat támasztanak a gazdálkodókkal szemben, így mind inkább előtérbe kerül a „gondolkodó – gondoskodó gazda” fogalma, és egyre szembetűnőbb a mezőgazdaságban bekövetkező generációváltás.

Csúcstraktorok a traktorcsúcson

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) tulajdonában lévő AgrárgépShow-n a gyártók és forgalmazók minden eddiginél több traktorújdonságot vonultattak fel. Szinte minden traktorgyártó elhozta legújabb szériáit. Ugyanez a sokszínűség volt jellemző a többi mezőgazdasági nagygépre is: ez eddiginél jóval több és elérhető árú, egyszerűbb kivitelű, de mégis nagy teljesítményű, jó munkaminőségű, korszerű típusok is jelen voltak az AGROmashEXPO-n.

A legnagyobbaktól a legkisebbekig input, gépesítés és logisztika témában széles választékkal mutatkoztak be a cégek. A gépek mellett jelen voltak a speciális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások.  A vetőmagokat és egyéb szaporító anyagokat, növényvédő szereket, műtrágyákat, kártevő mentesítő anyagokat bemutató kiállítók mellett a tavalyinál is többen voltak itt az agrárelektronika, méréstechnika, automatizálás témakörében.

Idén ismét önálló sátorban mutatta be az Agrármarketing Centrum a fejlesztési és piaci lehetőségeket, a szakmai újdonságokat.

Találkozott a szakma

Idén is változatos szakmai programok várták az AGROmashEXPO látogatóit. A kiállítás négy napja alatt lehetőség volt a véleménycserére, a legfrissebb újdonságok megismerésére, az állami döntéshozók, a döntés előkészítők és a piaci szereplők találkozására. A kiállítás szervezésében partnerként közreműködő szervezetek, szerkesztőségek által rendezett találkozók, fórumok mindegyike telt házas volt. Különösen nagy siker volt a MezőgépÉSZek verseny döntője (a MEGFOSZ és az Agro Napló szervezésében). Ezen mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos diákok közönség előtt mérték össze tudásukat. A fődíjat – a Földművelésügyi Minisztérium jóvoltából egy tanulmányutat a párizsi SIMA kiállításra – az 5. ütem Hajdúböszörmény csapata nyerte.

A HAZAI és NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI DÍJ pályázatra ismételten nagy volt az érdeklődés. A pályázatra 37 pályamű érkezett. A kétfordulós elbírálás után a zsűri 4 Termékfejlesztési Nagydíjat és 9 Különdíjat ítélt oda. A díjakat a kiállítás ünnepélyes megnyitóján adták át. (A nyertesek listáját elolvashatják a http://agromashexpo.hu/hu/dijazottak2017 weboldalon)

Társkiállítások

Az agrárium legnagyobb hazai kiállításához ezúttal is csatlakozott a MAGYAR KERT (parkok, kertek fenntartásának gépei, eszközei) valamint a SZŐLÉSZET ÉS PINCÉSZET (borászati technológia szakkiállítása).

 

Az idén 50. születésnapját ünneplő Hungexpo legközelebbi kiállítása a FeHoVa lesz, február 9–12. között.