Bővíti tevékenységét a Pentaton művészeti ügynökség

itthinKulturális PR-ral és marketinggel bővítené a Pentaton Koncert- és Művészügynökség tevékenységi körét a november 1-jén hivatalba lépett új ügyvezető igazgató.

    Szentpéteri András az ügynökség alapításának 25. évfordulója alkalmából hétfőn rendezett budapesti sajtóbeszélgetésen elmondta: a Pentaton profiljában továbbra is kiemelt szerepet szán a művészmenedzsmentnek, a fiatal művészekre szeretne koncentrálni, a műfaji kört pedig az opera és színház mellett kitágítaná az igényes könnyűzene felé is. A koncert- és rendezvényszervezés területen új céges partnerek felé, a turnémenedzsmentben Ázsia és az arab piacok felé nyitnának, a színházi jogok közvetítése terén pedig új, elsősorban zenés darabokat kutatnának fel – sorolta.
    Kiemelte, hogy új területként kulturális PR-ral és marketinggel is foglalkoznak majd. “Úgy látom, hogy számos nagy rendezvény és fesztivál szorulna rá az arculatépítésre és arra, hogy sajtómegjelenésekkel javítsanak az imázsán” – magyarázta Szentpéteri András, aki pályáját kulturális újságíróként kezdte, később a Budapesti Tavaszi Fesztiválnál dolgozott, az elmúlt években pedig a Budapesti Operettszínház marketingmenedzsereként elsősorban a külföldi vendégjátékokért, turnékért volt felelős.
    A Pentatont az ország első magán művészeti ügynökségeként 1989-ben alapította négy operaénekes, Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos és Polgár László, valamint Zimányi Zsófia művészeti menedzser. Miután 1996-ban Zimányi Zsófiát kinevezték a Budapesti Fesztiválközpont élére, a cég irányítását Lőrinczy György vette át. Ő 18 év után köszönt le, miután kinevezték a Budapesti Operettszínház főigazgatójává.
    A hétfői sajtótájékoztatón Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Zimányi Zsófia és Lőrinczy György felidézték az ügynökség elmúlt 25 évét a rendszerváltás kori alapítástól napjainkig. Gulyás Dénes szerint bár akkoriban nem mérték ezt fel, ma már látszik, hogy az ügynökség létrejötte történelmi jelentőségű lépés volt a hazai művészeti életben.
    A Pentaton olyan művészek teljes körű vagy bizonyos feladatokra kiterjedő menedzsmentjét látja el, mint Miklósa Erika, Érdi Tamás, Bársony Bálint, Lévay Szilveszter, László Boldizsár és a Kelemen Kvartett. Szintén az ügynökség látja el a Budapesti Operettszínház exkluzív külföldi menedzsmentjét. Korábban életre hívták és több éven át működtették a Fringe Fesztivált, 1999-től az OTP Bank éves gáláit szervezték, olyan előadók meghívásával, mint a Cirque du Soleil, Rolando Villazón, a Buena Vista Social Club és José Carreras.

Forrás:MTI