Bombaformában a németek

4 olimpiai számban győzött Németország a Raciceben zajló második világkupán. Jövő héten az idei világkupa-sorozat zárásaként Szegeden hatalmas csata várható a legjobb magyar versenyzők és a német csapat között.

A német válogatott legjobbjaik – szezonkezdet ide, vagy oda – már most kiváló formát mutatnak.

A férfiaknál K-1 1000 méteren Milánó után Racicében is simán győzött Max Hoff. A világbajnoki címvédő német játszott a mezőnnyel, több mint 2 és fél másodperccel verte meg a második helyen befutó dán Poulsent. A dobogóra ebben a számban ugyanaz a három versenyző állhatott fel, mint 2 hete Milánóban, ezúttal is a portugál Pimenta lett a bronzérmes. A szám legjobb magyar versenyzője, Dombvári Bence nem utazott ki Racicébe, de jövő héten a Maty-éren esélye lehet arra, hogy dobogós helyért harcoljon.

C-1 1000 méteren Max Hoffhoz hasonlóan szerepelt Vajda Attila legnagyobb riválisa, a szintén német Sebastian Brendel is. A szám olimpiai címvédője tavaly kikapott hazai pályán Vajdától, ezért jövő héten minden bizonnyal revansot akar venni a szegediek legjobbján, aki ugyan nem versenyzett még az idén, de a hírek szerint kiváló formában van. Kettejük párharcába Szegeden a kanadai Oldershaw is beleszólhat, aki Milánóban harmadik, ma Racicében pedig második lett.

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében is simán nyert Németország. Ebben a számban érdekesség, hogy az eddigi két világkupán 6 ország párosa tudott dobogóra állni, tehát az olimpiai címvédő Dombi-Kökény duó nagyon komoly kihívókra számíthat Szegeden.

A németek sikere talán C-2 1000 méteren a legmeglepőbb. Az Oelze-Versch összetételű fiatal páros mögött a csehek és a kanadaiak fértek fel a dobogóra. Az Eurosport szakkomentátoraként Hüttner Csaba utánpótlás szövetségi vezetőedző a német egység győzelme után azt mondta, hogy nem félti a világbajnoki címvédő Vasbányai-Mike párost, mert a magyar kenusok is jó formában vannak, azonban biztos benne, hogy ebben a számban is hatalmas verseny várható Szegeden.

„A németek egyelőre előrébb járnak a felkészülésben, mint mi, minden évben korábban kezdik a versenyidényt is – mondja Storcz Botond, felnőtt szövetségi vezetőedző. Ők már ilyenkor házon belül végigversenyeztették a csapathajókat és túl vannak a válogatási folyamat nagy részén, nálunk viszont hagyományosan hosszabb az alapozás. Ennek ellenére Szegeden nem adjuk majd könnyen a bőrünket, 1 hét múlva már mi is többet mutattunk magukból hazai pályán, mint az első két világkupán.”

K-4 1000 méteren nem született meglepetés, győzni tudott a világbajnok orosz hajó Fehéroroszország és Németország előtt. A Hufnágel Tibor, Gacsal Ákos, Ilyés Róbert, Ceiner Benjámin összetételű fiatal magyar négyes a legszelesebb pályán evezve a hetedik helyet szerezte meg. Ebben a számban jövő héten, Szegeden rajthoz áll az olimpiai ezüstérmes magyar négyes is.

Női kajakban ma két olimpiai versenyszámban hirdettek győztest. K-1 500 méteren a lengyel Wojnarowska nyert honfitársnője, Mikoljczyk előtt, a milánói aranyérmes, Lisa Carrington ezúttal bronzérmes lett. A lengyeleken és az új-zélandi versenyzőn kívül Franciska Weber lehet még veszélyes Kozák Danutára Szegeden. A német versenyző Milánóban második, ezúttal pedig hatodik lett.

K-2 500 méteren pedig, a magyarok távollétében, ezúttal a Tsishkevich-Litvinchuk összetételű fehérorosz egység győzött az orosz és a másik fehérorosz duó előtt. Szegeden ebben a számban is komoly mezőnyre számíthatunk.

A hétvégi csehországi világkupa egyetlen magyar női indulója, Szabó Ágnes holnap a C-döntőben versenyezhet K-1 200 méteren. A C-döntőbe került Németh Ádám is férfi kajak egyesben 200-on, C-1 200 méteren Foltán László pedig nem jutott tovább a középfutamból.

A jórészt fiatal versenyzőkből álló magyar csapat legjobb eredményét a Hérics Dávid, Tótka Sándor összetételű férfi kajakpáros érhette volna el ezen a hétvégén, ők azonban Tótka Sándor vírusos megbetegedése miatt nem állhattak rajthoz K-2 200 méteren.