Bokros: a jogállam és a demokrácia helyreállítása a legfontosabb feladat

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltje szerint ma Magyarországon a legfontosabb feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása.

    Bokros Lajos a Budai Liberális Klub Alapítvány hétfő esti rendezvényén kijelentette: “kiszélesedett a demokratikus ellenzék koalíciója, mert megszületett az a nagyon fontos felismerés, hogy ma Magyarországon a mindent megelőző feladat a jogállam és a demokrácia helyreállítása”.
    Ez olyan elsöprő erejű nemzetpolitikai kérdés, amely felülír minden szakpolitikai vélemény-, érték- és programkülönbséget – mondta.
    Bokros Lajos szerint, ha a demokráciát nem tudjuk helyreállítani, akkor soha nem jutunk el oda, hogy értelmesen lehessen vitázni a szakpolitikai kérdésekről.
    “Ez mindent felülír. Lehet finnyáskodni, lehet szájakat húzogatni, de nagyon fontos az, hogy a demokratikus ellenzék növekedjék, és most a fővárost, később az országot is megnyerje” – fogalmazott.
    Mint mondta, az önkormányzatok a demokrácia helyreállításának kiindulópontjai.
    Bokros Lajos közölte, jelenleg az Együtt és a DK támogatja, a PM nem.     Az MSZP döntésére pedig még várni kell – mondta. A rendezvénnyel egy időben ülésezett az MSZP elnöksége és fővárosi párttanácsa.
    Kijelentette: változatlanul a jobbközép, konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű és nemzeti elkötelezettségű MoMa jelöltje.
    Bokros Lajos a rendezvényen úgy fogalmazott: “Falus Ferenc rendkívül tisztességes, kulturált, tartalmas és emelkedett kampányt folytatott. Ez például szolgál mindenki számára, hogy hogyan kell a demokratikus politikai kultúrát Magyarországon visszaépíteni”.     Bokros Lajos beszéde után egy tévészerepelés miatt távozott, így nem találkozott a rendezvényre később érkező Horváth Csabával.
    Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje, II. kerületi polgármesterjelölt arról beszélt, hogy tudomásul veszik az Együtt és a DK közös döntését, és Falus Ferenc bejelentését, hogy Bokros Lajos javára visszalépett.
    “A választóinkra bízzunk ennek a döntésnek az elbírálását” – jelentette ki.
    Bokros Lajos egy jobboldali konzervatív, demokrata politikus. A demokratikus jelzőnél van közös pontunk, de “a jobboldalinál nyílván nincs, ezért ugyanúgy, ugyanolyan lelkesedéssel, vehemenciával nem tudjuk támogatni mint ahogy Falus Ferencet támogattuk” – mondta Horváth Csaba.
    Közölte: a párt ülése még nem ért véget, amikor onnan távozott, a közösségi álláspontot akkor akarja képviselni, amikor az már hivatalossá válik.
    Falus Ferenc a baloldali volt főpolgármester-jelöltje azt mondta, hogy a jelöltség elvállalásának alapvető ideája nem a fővároshoz, hanem a demokratikus változáshoz kötődik. Hozzátette: a demokratikus ellenzék összefogásáért az utóbbi években nagyon sokat tett a “színfalak mögött”.     Szerinte ez volt a háttere annak, hogy a baloldali pártok úgy érezték, megbízhatnak benne, és támogatták jelöltségét.
    Közölte: a kompenzációs listát előíró választási rend kényszerítette ki, hogy ne az őt támogató három párt jelöltjeként kerüljön fel a listára.
    Falus Ferenc azt mondta: szerinte van lehetőség arra, hogy a fővárosban változást lehessen elérni. Forrás:MTI