Nem csak vezetési élmény – BMW X2 xDrive 25e teszt

A BMW X2 az egyik legfurább modell a bajor prémiumgyártó palettáján. Az X1-es sportos, és sokkal kevésbé praktikus testvére ugyanis már bemutatóján „lifestyle” – autóként volt jellemezve, és már akkor is úgy éreztem, hogy ez egy olyan ritka alkalom, amikor a német márka nem az irányt akarja meghatározni, hanem egyszerűen csak szeretne egy sportos SUV-t, aminek megvásárlásán esetleg azok is elgondolkoznának, akik nem feltétlenül BMW-rajongók.

Fotó: Juhász Melinda

Ebben a „méretosztályban” ugyanis rengeteg a nagyon dizájnos, sportos SUV, nem elég csak az Audira, meg a Mercire (meg néha a Lexusra) figyelni. Legalábbis én így fordítottam le magamnak, azt hogy a rendkívül szeriőz márka e modelljében fellelhető némi játékosság. Persze arra azért nagyon vigyáztak, hogy az autó eleje félreérthetetlenül megőrizze a BMW-jelleget, és ezáltal egy nagy adag előzési-presztízst, de a kupészerű tető és a kifejezetten izgalmas hátsó rész már kedvet csinálhat annak is, akinek bejön mondjuk egy Toyota C-HR. Persze, a BMW-nél azért van egy határ: rejtett kilinccsel a hátsó ajtókon, vagy extrém-dizájnú hátsó lámpatestekkel azért nem kísérleteznek. Van viszont rajta két, nagyon egyedi dizájn-megoldás. Az egyik, hogy két extra BMW-logót találhatunk rajta, melyek a jobb és a bal oldali C-oszlopon helyezkednek el. (A fentebb említett sajtóbemutatón elhangzottak szerint ez egyfajta tisztelgés, és utalás két híres bajor modellre, a BMW 2000 CS –re és a BMW 3.0 CSL –re. Ők viseltek ugyanis szintén márkajelet a C-oszlopon). A másik érdekesség, hogy az X2-esen a BMW-vese fordítva, a föld felé szélesedve van elhelyezve. Persze ez utóbbi, mióta megérkezett az M3/M4 – páros, és velük az egész estés BMW-hűtőrács, érthető módon nem szól már akkorát.

A lefelé szélesedő BMW-vese

Belül, ami először feltűnik, hogy milyen korlátozott a kilátás hátra. A keskeny, ovális hátsó ablakon keresztül már eleve nem sokat látni a mögöttünk elhelyezkedő világból, de a széles C-oszlop tovább nehezíti a dolgunkat. Szerencsére a tesztautóban volt tolatókamera, ami az X2-ben tényleg elengedhetetlen extra, de így is nagyon oda kell figyelni minden tolatás alkalmával. A másik gond a már említett, meredeken lefelé ívelő tető, amely bizony nagyon sokat elvesz a hátul ülők fejteréből. Így 160 cm –nél magasabb utasoknak már kényelmetlen az utazás. Persze az X2-es véletlenül sem akar családi autó lenne, hiszen arra ott van, a sokkal racionálisabb testvére, az X1. Az X2 lényege pont az, amiben tőle különbözik. Merészebb, kevésbé praktikus és BMW-mértékkel nézve játékos, már-már laza. Célközönsége egyértelműen a fiatal korosztály, vagy esetleg az örökifjú korosztály, miután a gyerekek már kirepültek.

Üdítőek a kerek műszerek

A vezető ülésben helyet foglalva azonban már minden tipikusan BMW-s, a legjobb értelemben véve. Ráadásul, legnagyobb örömömre a műszerfalon klasszikus, kerek sebesség – és fordulatszámmérő található. Ez ellentétben, az X2-essel megegyező padlólemezre épülő MINI Countryman digitális műszereivel szemben – számomra – határozottan előny. Egyébként sok típus épül az X2 alapjait is adó, UKL2-es padlólemezre, többek között a BMW- 1-es sorozat is, valamint a MINI Clubman/Countryman. Mint ebből is kiderült, ezt a padlólemezt a BMW az elsőkerék-hajtású modelljei számára fejlesztette. Az X2-es esetében is nagyszerű vezetési élményt biztosít, amelyet ez esetben kissé feszesebb futóműhangolással tettek sportosabbá. A vezetési élmény tehát nem marad el, a három hengeres motor pedig sokkal erősebbnek hat, mint arra a számokból következtetnénk. Ráadásul teljesen vibrációmentesen dolgozik, és az utastérből hallgatva a hangja is nagyszerű. Bevallom, egy szűk utcában le is engedtem az ablakot, hogy meghallgassam, hogyan hangzik kívülről a háromhengeres. A tanulság az, hogy az X2-es csak azt engedi be a külvilág zajaiból, amit érdemes, vagy muszáj. Igazi prémium-sajátosság.

Szinte kettő is elférne itt a háromhengeres motorból

A vezetési élményről itt is ugyanaz mondható el, mint plug-in hibrid testvéreinél: amíg mérhető kapacitás van az akkumulátorokban, addig szépen besegít a gyorsulásokba a 95 lóerős elektromotor, és igazán tüzes az X2. Kevesebb, mint 7 másodperc telik el olyankor 0 és 100 km/h között. A sportos menettulajdonságokra a közvetlen kormányzás is rásegít, és persze a nagyon merev karosszéria. Alapvetően olyan az élmény, mintha nem is SUV-ben ülnénk, hanem inkább egy személyautóban. Nem csoda, hiszen az X2 1512 mm-es magasságával kifejezetten alacsony ebben a szegmensben. Az említett SUV-jelleget leginkább a hatalmas kerékjárati ívek szavatolják, melyek akár 20 colos felniknek (opcionális!) is helyet biztosítanak. A tesztautón ehhez képest „csupán” 19 colos felni volt, de az autóhoz mérve már ez is bőven elégnek tűnt.

Gyönyörűek a 19 colos felnik, de az óvatosság nem árt a parkolásnál

A plug-in hibrid rendszerről sok mindent leírtunk korábbi tesztjeinkben, hiszen az X2-es testvérmodelljében, az X1-esben, és MINI Countrymanben is ugyanez a kombinált hajtásrendszer található. Egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy szorgalmas töltögetés hiányában, lemerült akkumulátor mellett is baráti marad a fogyasztás. Ez valószínűleg a nagyon ügyes motormenedzsmentnek köszönhető, aminek hála az autó a kevéssel is nagyon jól gazdálkodik. Fontos azonban tudni, hogy a váltó mellett elhelyezett kapcsolóval bármikor elindíthatjuk a „max e” – üzenmódot (csak elektromos hajtás), illetve arra is van lehetőség, hogy kizárólag a belső égésű motor segítségével autózzunk. A tapasztalat szerint egyébként ez utóbbi esetben is egy aprócska löket elektromos árammal indulunk el. Elővárosi közlekedőként ajánlatos volt ezt a manuális beavatkozást gyakran meglépnem, főként, ha aznap sokat forgolódtam városi környezetben is. Az automata vezérlés ugyanis tartós 70 és 90km/h között hajlamos elektromos üzemmódra váltani. Persze, a legtöbb esetben bőven elég az automata-mód, az igazán spórolós üzemeltetéshez viszont érdemes jól feltöltött aksival nekivágni az utunknak. Ehhez pedig célszerű a rendszert otthon feltölteni. A 40-50 kilométeres hatótáv, sok mindenre elég lehet, főként ha alapvetően urbánus környezetben használjuk az X2-est. Az X2 25e nagy előnye, hogy sok lehetőséget kínál a spórolásra, ha valaki szeretné kimaxolni a hibridezést, de azt sem bünteti, aki szökőévben egyszer dugja rá szegényt valamilyen áramforrásra.

A BMW X2 esetében is teljesül a „Vezetés élménye” – szlogen, csak mást jelent. Ehhez az autóhoz haverok kellenek, vagy a kedvesed, egy éjszakai út, vagy a tópart, szóval társaság és színes élet. Az X2 persze tetőtől talpig prémium autó – és ez az árcédulán is látszik – de a sok technológia és tökéletesség közé beférkőzött egy pici szív és egy kedves mosoly.

Hossz/szél./mag.: 4360/1824/ 1512 mm

Motor: 1499 cm3, 125 LE / 220 Nm

Elektromos motor: 95 LE, 165 Nm

Rendszerteljesítmény: 220 LE / 385 Nm

Gyorsulás (0-100 km/h): 6,8 s

Végsebesség: 195 km/h

Alapár: 14 632 000 Ft

                                                                                                                                                     Dóka Attila