Beszámoló a IX. Nimsz Zoltán Emléktúráról

 1. március 3-4-én a Mecsek Trophy – Hosszúhetény szervezésében Nimsz Zoltán Emléktúra került megrendezésre.

A verseny rendezőjét, Nimsz Gergőt kérdezem:

Gergő, mit kell tudnunk az évente egyszer megtartott emléktúráról, amit nevezhetünk egy komoly embert és autókat nem kímélő extrém versenynek is? Mikor, hogyan és milyen céllal kezdődött a sorozat?

– Édesapánk emlékére indult a sorozat. Huszonötéves múltra tekint vissza ez az autós hagyomány őrzés, melynek következtében a terepjárós világban is ismerősen cseng Hosszúhetény neve. Az idei emléktúrát március 3-4-én rendeztük. A IX. Nimsz Zoltán Emléktrophy-ra az ország egész területéről érkeztek versenyzők és lelkes nézők. Nagyon nagy volt az érdeklődés, szívesen térnek vissza falunkba minden évben a versenyzők és az érdeklődők.

Mi volt a verseny menete? Hogyan épül fel a program időterve?

Az jövőre megrendezésre kerülő versenynek hol lesz a központja, induló pontja, ahol megtekinthetik a nézők a versenyautókat, versenyzőket?

– A gépátvétel pénteken 13 órától indult a megszokott kövestetői helyen, a Natur Hotelnél, ami a rendezvény epicentruma volt. A rajt sorrendet a versenyre érkezés és regisztráció sorrendje határozta meg.

Este fél hétkor rajtolt az első autó, és a többiek percen-ként indultak a 20 km-es éjszakai szakaszra. Volt, aki már 22:30-kor célba ért, de volt olyan autó is, amely hajnalra tudta csak teljesíteni a feladatot.

Szombaton reggel nyolckor kezdődött a nappali futam, amely közel 60 km-es tájékozódási szakaszból és kategóriánkként három speciális pályából volt összeállítva. Nagyon sok néző volt kíváncsi a jobbnál-jobb autókra és az egyes pályaszakaszokon zajló látványos akciókra.

Hány nevező versenyző vesz részt az eseményen és mekkora nézősereg kísérte figyelemmel a versenyt a pályák szélén?

– 109 autó nevezett az eseményre! A nézők számát nem tudjuk pontosan meghatározni, de az idei év alkalmával azt hiszem csúcsot döntöttünk. A péntek esti – éjszakai szakaszokon az erdőben nagyon sokan voltak, megközelítőleg 1000-1500 néző, ami a szombati napot illeti, itt sem hagyott alább a látogatók kíváncsisága, sőt….

Kérlek a versenyen résztvevő autókról mondj pár szót, hiszen ezeket az szakaszokat akármilyen járművel nehéz lenne teljesíteni.

– Ezek az autók kimondottan erre épültek, kellő képen fel vannak készítve, hogy egy ilyen versenyen végig tudjanak menni és teljesíteni tudják a kitűzött feladatot.

Az autók kimagasló teljesítménye, professzionális futóműve és hajtáslánca mellett, nagyon kemény feladat nehezedik a pilótákra és a navigátorokra. Ember és gép számára egyaránt extrém nagy próbatétel a verseny teljesítése.

A versenyzők külön vannak értékelve a szabályrendszer alapján, kik teljesítették legjobban a feladatot?

– A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult:

Extrém:

 1. Nirschi Gábor
 2. Vasas Gergő

3.Wágenhoffer Attila

Nagy profi:

 1. Mándli Arnold
 2. Császár Balázs
 3. Bolla Krisztofer

Kis profi:

 1. Hordós Dávid
 2. Miksó Balázs
 3. Dinnyés Imre

Túra nagy:

 1. Horvath Péter
 2. Kovács Botond
 3. Surinás Pál

Túra kicsi:

 1. Geráth Gábor
 2. Horvath Péter
 3. Horváth Patrik

Mire számíthatnak a versenyzők és nézők a közeljövőben? Folytatódik a sorozat? Abban biztos vagyok, hogy aki egyszer látta élőben a versenyt, kint állt a pálya szélén az jövőre is ki fog látogatni, de aki eddig lemaradt erről az élményről az hol tud tájékozódni a jövő évben megrendezésre esemény pontos dátumáról és helyszínéről?

– Bízunk abban, hogy a Mecsek Erdő Zrt továbbra is hagyományként tekint a rendezvényre és lehetőséget kapunk a jövőben is megszervezni március első hétvégéjén a Nimsz Zoltán Emléktúrát. Rajtunk nem múlik. A versennyel kapcsolatos információkat a Facebook-on tesszük közzé, innen lehet tájékozódni az időponttal, helyszínnel kapcsolatosan.

Ezúton is köszönjük segítőink, támogatóink és partnereink bizalmát, nélkülük ez a rendezvény nem jöhetne létre!

Videó: Lepold Sportvideó

Fotók: Farkas Zsolt 4×4 fotó, Kozma Roland.