Besenyei Péter hetedik lett Lengyelországban

Két pontot szerezve a hetedik helyen zárt Besenyei Péter a Red Bull Air Race izgalmas lengyelországi futamán. A versenyt Hannes Arch nyerte meg, így az osztrák 13 pontra növelte előnyét a világbajnoki tabellán.

A világ leggyorsabb motorsportjának mezőnye hatalmas tömeget vonzott a Balti-tenger partján fekvő Gdyniába: több mint 100 ezer néző követte figyelemmel az égi versengést. Besenyei Péter bravúrosan repült, a versenyen öt másodpercet javított a kvalifikáción elért eredményén és bejutott a legjobb nyolc közé. A magyar világbajnok végül hetedik lett, megismételte malajziai teljesítményét és ezzel újabb két ponthoz jutott.

“Nagyon érdekes volt a mai verseny, mert megváltozott a szél iránya és fel is erősödött. Arra számítottunk, hogy ez megnehezíti majd a dolgunkat, de nem így történt, mindenki jobb időket tudott menni, hasznunkra vált a dolog. A jobb eredmény elérésében a gépem súlypontja akadályozott meg, hiába vagyok a leggyorsabb az egyenes szakaszokon, a fordulások alatt elvesztek 1-1,5 másodpercet, ami egy ilyen kiegyensúlyozott mezőnyben nagyon nagy idő. A gépem súlypontját csak a szezon után tudjuk megváltoztatni, mert egy komoly, időigényes beavatkozás, addig ezzel együtt kell próbálkoznom jobb eredményt elérni. A következő versenyre a szárny méretén faragunk egy keveset, reméljük ez segít majd a gyorsabb manőverezésben” – nyilatkozta a verseny után Besenyei Péter.

A dobogó legfelső fokára Hannes Arch állhatott fel, ő 1:09.895 idővel teljesítette a pályát. Az angol Nigel Lamb lett a második, az ausztrál Matt Hall pedig a harmadik helyen végzett a Red Bull Air Race első lengyel versenyén. Nagy meglepetésre az edzéseken remeklő Paul Bonhomme hibázott, neki meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

A Red Bull Air Race 2014-es bajnoksága eddig páratlan izgalmakat hozott. Bonhomme nyerte a szezonnyitó futamot Abu Dhabiban, a horvátországi Rovinjban azonban már Arch győzelmét ünnepelhette a nézők tömege, míg Malajziában Nigel Lamb végzett az első helyen.  A következő futamot az angliai Ascotban tartják.

A Red Bull Air Race lengyelországi futamának végeredménye:

1. Hannes Arch (AUT) – 12 pont

2. Nigel Lamb (GBR) – 9 pont

3. Matt Hall (AUS) – 7 pont

4. Kirby Chambliss (USA) – 5 pont

5. Paul Bonhomme (GBR) – 4 pont

6. Nicolas Ivanoff (FRA) – 3 pont

7. Peter Besenyei (HUN) – 2 pont

8. Pete McLeod (CAN) – 1 pont

9. Michael Goulian (USA) – 0 pont

10. Martin Sonka (CZE) – 0 pont

11. Matthias Dolderer (GER) – 0 pts

12. Yoshihide Muroya (JPN) – 0 pts