Besenyei Péter: a cél az élmezőny

Hosszabb szünet után újra itt a Red Bull Air Race: a műrepülők legjobbjai a hétvégén a lengyelországi Gdyniában mérik össze tudásukat. Besenyei Péternek, vagy ahogy a versenytársak hívják, a „sorozat keresztapjának” eddig nehéz idénye volt, ám a pilóta és csapata folyamatosan fejleszti a repülőgépet.  A Red Bull Air Race mezőnyében egyedül Besenyei repül a magyar gyártmányú Corvus Air Racerrel, a többiek két amerikai típust használnak.

„Ennek a típusnak ez az első darabja, eddig hat futamon tesztelhettük. A versenytársak repülőszállítói ezzel szemben 20 éve gyártják a versenygépeket, hosszú út vár még ránk, ám úgy érzem, jól állunk. Az biztos, hogy miénk a legszebb gép és azt szokás mondani, hogy ami szép, az jó is” – mondta Besenyei Péter. A lengyelországi futamra is változtattak a gépen, új futóburkolatot kapott a Corvus, ami áramvonalasabbá teszi a gépet. „Minden apróság számít, hiszen idén tizedmásodpercek döntenek a helyezésekről a Red Bull Air Racen. Mindenképpen a mezőny első felébe várom magunkat” – tette hozzá a korábbi világbajnok.

Lengyelországban most először rendeznek Red Bull Air Race futamot, világ leggyorsabb sportágának pilótái a Balti-tenger partján fekvő festői Gdynia városa felett száguldanak majd. „Az biztos, hogy roppant szép és látványos a pálya. A verseny végeztével mindenki a saját gépével repül majd a következő helyszínre, Nagy-Britanniába” – mondta Besenyei.

A magyar pilóta a Red Bull Air Race idénynyitóján, Abu Dhabiban technikai nehézségekkel küszködött, Horvátországban ballonnal ütközött, a legutóbbi maláj versenyen azonban sikerült pontot szereznie. A sorozatot Hannes Arch vezeti a brit Paul Bonhomme előtt, de a verseny még teljesen nyitott az élmezőnyben.