Berta Dániel bronzérmes a 28. Nyári Universiaden Gwangjuban

Vívás

A junior világbajnok pécsi versenyző előbb argentin, japán, holland vívóknak parancsolt állj-t. A nyolc között az ukrán Zsarszkij sem járt több sikerrel (15-8), mint Berta Dániel korábbi partnerei, s így a Pécsi Tudományegyetem hallgatója remek vívással bejutott a legjobb négy közé, ami egyben azt jelentette, hogy a további mérkőzésétől függetlenül legrosszabb esetben is bronzéremmel zárja az Universiadet. A döntőbejutásért a francia csapatvilágbajnokkal, Yannick Philip Borellel találkozott. Az idén Világ Kupát is nyert francia kihasználta a rutinját, 2-0-ra elhúzott, Berta innen eredt a nyomába. Nem volt könnyű dolga, mert háromszor is kettős találattal folytatódott a mérkőzés, ami Borel malmára hajtotta a vizet. 10-9-nél már csak egy leheletnyi távolságra voltak egymástól, de a franciának a kettős találat kétszer is újra jól jött, s 12-11 után már csak neki sikerült változtatni az eredményen, így 15-11-el bekerült a döntőbe, Berta bronzérmes.

Férfi párbajtőr egyéni, az Universiade bajnoka: Yannick Philip Borel (francia)

  1. Michel Louis Marchal (francia)
  2. Berta Dániel
  3. Yung Taesesung (dél-koreai)

Berta Dániel: Egy kicsit gyors volt nekem a francia tempoja, próbáltam lassítani több kevesebb sikerrel. Bakuban az Európa Játékokon is vívtunk egymás ellen,5-3-ra nyertem,  de ez teljesen más volt, most sokkal dinamikusabban vívott. Abszolút nem vagyok bánatos a bronzérem miatt, hogy nem tudtam a döntőbe jutni. Egész nap jól vívtam, elégedett vagyok az éremmel, a végén talán egy kicsit el is fáradtam. Már a selejtezőben éreztem, hogy jól megy a vívás, s ebből bármi lehet. A holland volt a legnehezebb asszóm, de utána már egyre erősebben jelent meg a szemem előtt az esetleges érem körvonala.

A 64 között Peterdi András kikapott attól a koreai Jungtól, aki végül az érmesek közé jutott. A koreai egy tussal (14-13)-ra nyert.

File Mátyás üzbég és amerikai versenyző legyőzésével került a 16 közé, ahol honfitársa Hanczvikkel Márk állította meg (15-3).

Az U-23 Európa-bajnok, a 2011. évi Universiaden  a csapattal bronzérmes Hanczvikkel svéd és kazak párbajtőrvívó után találkozott Filével és bejutott a nyolc közé. Következett a hazaiak üdvöskéje, Jung, akivel már az elődöntőért vívtak. Haczvikkel 13-10 is vezetett, majd 13-13 lett az állás. Hanczvikkel bevitte a 14. találatát, követte őt Jung is. 14-14. A döntő tus a Hanczvikkelnél is gyorsabb Jungé lett (15.14).

A női tőrben sem Oravecz Barbarának, sem Lupkovics Dórának nem sikerült mérkőzést nyernie.

Kosárlabda

A magyar csapat kétszeri hosszabbítás után kapott ki Kanadától. A második és a negyedik negyedet is a mieink nyerték, a másik kettőt az észak-amerikaiak. Az első hosszabbítás 8-8 volt, a másodikban viszont a tengerentúliak 5 ponttal többet szereztek és így alakult ki a végeredmény.

 Kanada-Magyarország 70-65

A magyarok közt a legjobb dobók Baksa Bettina (18 pont) és Szamosi Andrea (10 pont). A mérkőzésen egy szerencsétlen sérülés miatt orvosi beavatkozásra volt szükség. Mányoki Judit egy vétlen mozdulat során kézéllel elérte ellenfele fejét és a kontaktsérülés után rögtön jelezte, hogy fáj a keze, nem tudja folytatni a játékot.  A versenyzői faluban levő klinikán megröntgenezték és kiderült, hogy az ötös kézközépcsontja tört el – mint dr. Hidas Péter a magyar csapat orvosa elmondta. Begipszelték a bal alkarját. 2-3 nap múlva kontroll röntgen dönti el, hogy marad-ea rögzítés vagy operáció lesz szükséges.

A magyar csapat következő ellenfele holnap Mozambik.

 Vízilabda

Ausztrália-Magyarország    10-4    (3-0, 2-1, 2-2, 3-1)

Rémálom volt a mérkőzés eleje, ami kapura ment, abból csak gól született,szinte pillanatok alatt  3-0 oda és ezalatt nekünk még csak kapura dobásunk sem volt. Majd Kövesdi ellen kétszer is felesküdött a kapufa, de úgyis mondhatjuk, hogy pont annyira voltak pontatlanok a lövései, hogy magyar gólt csak ne láthasson a közönség.

A második negyed jól indult, blokkolás, majd a kapufa átállt hozzánk – igaz csak egy időre. Kele, majd Gémes is beszállt a “kapufa eltalálási versenybe” – sajnos sikerrel. Perkins és Casey viszont nem cifrázták, éltek a levegős védekezés adta előnyökkel. Horváth rendre kotorhatta elő a labdát. 5-0! A meccs 16. percében született meg az első találatunk Gémes révén. 5-1.

A harmadik negyedben sem történt semmi rendkívüli, Kövesdi ismét kapufát dobott, az ausztrálok meg kedvükre játszogattak,  a negyed így 2-2 lett. Ennél több öröm nem is jutott nekünk.

Az utolsó játékrészben Horváth már nyolcadszor is átélte a kapus legkeserűbb élményét, ráadásul egy rossz ütemű kimozdulása után úgy, hogy a labdát akadálytalanul nyelhette el a kapu. Majd jött Kele szépségtapasza, jól kicentizte a megoldáshoz vezető utat. Azért csak csúnya lett a vége, mert az ausztrálok csak nem akartak leállni. Nekünk meg maradt a rengeteg tanulság és a hat közte.

 

A magyar góllövők: Gémes (2), Pengő és Kele ( 1,1)

A magyar csapat holnap szabadnapos lesz.

 

Torna

Az amerikai-magyar kettős állampolgár Ryan Sheppard a selejtezők második napján újra három szeren versenyzett.

Nyújtó:12,25 (rontott)

Ugrás:: 14,55

Korláton: 14,25

Összességében az összetett fináléra is esélyes fiatalember két rontása miatt legalább 3,9 pontot veszített, így bizonyosan nem folytathatja szereplést.(79,70-et teljesített összetettben.)

Evezés

Férfi könnyűsúlyú egypár: Tamás Bence továbbjutott a holnapi középdöntőbe  Férfi kormányos nélküli kettes, Simon Béla és Juhász Adrián továbbjutott a holnapi középdöntőbe Nöi egypár: Gyimes Krisztina továbbjutott a holnapi középdöntőbe Kormos Villő

Női 10 m-es toronyugrás

Kormos Villőnek nincs szerencséje, mert arcüreggyulladást kapott, ami ráment a fülére, tegnap nem is edzett. A mai versenyen 258.25 századdal a 12. helyen jutott be a középdöntőbe. Mint elmondta nem érezte a függőlegest, gyenge pontszámmal, 248.90 századdal nem jutott be a döntőbe. 10 napra szóló gyógyszert írtak fel a versenyzőnek, aki állapota ellenére a szinkron 3 méteres versenyt 4 nap múlva nem szeretné kihagyni. Társa, Gondos Flóra sem egészséges, neki aláfordult a bokája.

Judo

Ma egyik versenyzőnk sem járt sikerrel.

– 63 kg

Szabó Franciska wazarival kapott ki az osztrák Magdalena Krsakovától

– 81 kg

Köller Milán

– Darwin Castro (VEN) két shido

 

– 90 kg

Vér Gábor

– Antonio Rodriguez (VEN)

– Khusen Khalmurzaev (RUS) ippon vereség

– Boris Petric (SLO) ippon visszamérkőzés

-Antoine Lamour (FRA) ippon vereség visszamérkőzés