Benyó Máté: „Álomszereplés lenne egy döntő a legtradicionálisabb versenypályáján”

A hétvégén Svédországban folytatódik a 2023-as Rallycross Európa-bajnokság, ahol a negyedik fordulót rendezik. Benyó Máté, a Korda Racing versenyzője a számára balszerencsésen végződött norvégiai futam után a sportág legtradicionálisabb versenypályáján szeretne visszatalálni a sikerek útjára, és Höljesben lepné meg a teljes mezőnyt.

Folytatódik az idei rallycross Európa-bajnokság, melyen 2023-ban az RX1-es kategóriában egész szezont teljesít a Magyar Rallycross Országos Bajnokság mellett Benyó Máté. A Korda Racing versenyzője újoncként eddig remekel az EB-n, igaz a remek kezdést követően – a nyirádi idénynyitóján az 5. helyen végzett, míg a portugál Montalegre Circuit-on a 7. helyen zártNorvégiában, a legendás Hell ringen pechesen folytatódott. Önhibáján kívül nem jutott a fináléba, mert kilökték az elődöntőben a 2. helyről.

Most a svédországi Höljesben folytatódik a 2023-as Rallycross Európa-bajnokság a mostani versenyhétvégén. Máté a Peugeot 208 ERX-szel ismét csodát tenne a sportág legtradicionálisabb versenypályáján – a döntőbe kerülése kis híján ezzel érne fel –, és újfent jelezné a mezőnynek, vele komolyan kell számolni már az első évében.

Jön a rallycross Európa-bajnoki naptár leghíresebb versenye, a Svédországban rendezendő höljesi forduló. A nevezési lista alapján létszámban és minőségben is megerősödik az amúgy is nagyon erős és minőségi mezőnynek az összetétele. Igyekeztem korábban sokat elemezni a pályát, nagyon tetszik, az európai rallycross legtradicionálisabb versenypályája. Abban bízok, hogy a korábbi versenyekhez hasonlóan itt is hamar fel tudom venni újoncként a pálya ritmusát. Nem áltatom magam azzal, hogy könnyű dolgom lesz, hiszen nagyon sok norvég és svéd ellenfelem lesz, akik amellett, hogy nagyon ügyes kezű pilóták, úgy ismerik ezt a nyomvonalat, mint a tenyerüket. Ez nem gond, magabiztosan vágunk neki a viadalnak és minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a siker érdekében a csapattal. Szeretnénk jól érezni magunkat és továbbra is nagyon hasznos tapasztalatokat gyűjteni. Azt reméljük, hogy ez hozni fogja magával a jó eredményt is – közölte Máté.

A Korda Racing csapatvezetője úgy véli, fiatal versenyzője immár megjárta a menny után a poklot is, de ha ez kell ahhoz, hogy fiúból férfi váljon, akkor erre is szükség van. Höljesben kell viszont egy kis szerencse is, hogy újfent ott legyen a végelszámolásnál.

„Máté immár a saját bőrén tapasztalhatta, hogy ez a sportág a kemény férfiak sportja. Ha egy kicsit rutinosabb, akkor Norvégiában is döntős lehetett volna… De ne feledjük, ő egy huszonkét éves srác, aki ugyan kőkemény profi, de ebben a mezőnyben tapasztalatlan. Felkészült az újabb nagy csatára, és ha fejben is nagyon egyben lesz, akkor a hétvégén megint döntő lehet a jutalma. De az első évében már az is tökéletes, ha versenyről versenyre javul, kihozza magából a maximumot” – jelentette ki Spitzmüller Csaba.