Bemutatkozott az idei Bocuse d’Or magyar csapata

Molnár Gábor versenyző (j) és Pohner Ádám segítő (commis) gyöngytyúk jus-t készít a Magyar Bocuse d'Or Akadémia sajtótájékoztatója utáni bemutatón Budapesten 2015. január 16-án. Január 27-28-án Lyonban, a SIRHA kiállításon rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d'Ort, amelyre Magyarország idén második alkalommal nyert kvalifikációt. MTI Fotó: Soós Lajos

Molnár Gábor versenyző (j) és Pohner Ádám segítő (commis) gyöngytyúk jus-t készít a Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtótájékoztatója utáni bemutatón Budapesten 2015. január 16-án. Január 27-28-án Lyonban, a SIRHA kiállításon rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Ort, amelyre Magyarország idén második alkalommal nyert kvalifikációt. MTI Fotó: Soós Lajos

A gyöngytyúk és a pisztráng lesz a Bocuse d’Or Lyon idei témája január 27-28-án; a világ legrangosabb szakácsversenyének magyar csapata pénteken Budaörsön számolt be az eddigi három hónapos felkészülés eredményeiről.

    Minden páratlan évben, a SIRHA (Salon international de la restauration, de l’hotellerie et de l’alimentation) szakkiállítás keretében rendezik meg a szakácslegendaként számon tartott Paul Bocuse szülővárosában, a franciaországi Lyonban a világ legszínvonalasabb szakácsversenyét, melyen a selejtezők után öt kontinens 24 séfje méri össze a tudását az idén – közölte Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, zsűritag.
    Mint emlékeztetett, Magyarország először két éve vehetett részt a világversenyen, akkor Széll Tamás a nagy sikernek számító tizedik helyen végzett. Az idei versenyző, Molnár Gábor a 2014. májusi stockholmi európai döntőn vívta ki a részvétel jogát.
    Molnár Gábor elmondta: Hamvas Zoltánnal, Vomberg Frigyes coach-csal és Pohner Ádám comis-val (segítő) három hónapos, “kőkemény” felkészülésen vannak túl, így a következő másfél hétben már csak finomhangolásokra van szükség az ízesítésben és a designelemekben, melyeket egy világhírű magyar találmány, a Gömböc ihletett.
    A Gömböc olyan geometriai forma, amely állandó mozgásban van, és csak egyetlen egyensúlyi ponttal rendelkezik. Ezt pontot a csapat a nemzeti gasztronómiai hagyományokban találta meg, ami az eddigi visszajelzések szerint “szerethető” ízeket eredményezet – számolt be a magyar séf, hozzátéve: a találmány jelképe a kreativitásnak és innovációnak is, a gyöngytyúknál ezért a Gömböc formáját kívánják megidézni, de a halnál is innovatív formát választottak.
    Molnár Gábor elmondása szerint néhány napja hirdették ki azt a négy zöldséget – szárzeller, édeskömény, sütőtök és póréhagyma -, melyek közül a verseny előtti napon húzzák ki azt az egyet, amelyet kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek, minél változatosabb textúrában és elkészítési módokon.
    Hamvas Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy Molnár Gábor szereplését a www.bocusedor.com honlapon élőben is nyomon lehet majd követni.
    A szakember kiemelte a SIRHA-n való részvétel jelentőségét; a szakkiállításra ugyanis ebben az évben is 200 ezer látogatót várnak. A SIRHA keretében öt napon keresztül azok a gasztronómiai cégek mutatják meg magukat, amelyek képesek Magyarország hírnevét öregbíteni, a Bocuse d’Or VIP zónájában pedig bemutatkoznak Magyarország legjobb éttermei és borai.
    Hamvas Zoltán elmondta, a Bocuse d’Or 2016-os európai döntőjének Magyarország adhat otthont, így hazánkban dől majd el, hogy melyik európai versenyzők indulhatnak a 2017-es Bocuse d’Or Lyonon.

Hamvas Zoltán zsűritag, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke (j2) beszél, mellette Molnár Gábor versenyző (j), Vomberg Frigyes edző (b) és Pohner Ádám segítő (commis, b2) a Magyar Bocuse d'Or Akadémia sajtótájékoztatóján Budapesten 2015. január 16-án. Január 27-28-án Lyonban, a SIRHA kiállításon rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d'Ort, amelyre Magyarország idén második alkalommal nyert kvalifikációt. MTI Fotó: Soós Lajos

Hamvas Zoltán zsűritag, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke (j2) beszél, mellette Molnár Gábor versenyző (j), Vomberg Frigyes edző (b) és Pohner Ádám segítő (commis, b2) a Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtótájékoztatóján Budapesten 2015. január 16-án. Január 27-28-án Lyonban, a SIRHA kiállításon rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Ort, amelyre Magyarország idén második alkalommal nyert kvalifikációt. MTI Fotó: Soós Lajos

Forrás:MTI